Župa Slivno, u splitsko-makarskoj nadbiskupiji, u nedjelju 31. svibnja, svečano je proslavila svetkovinu Presvetog Trojstva, zaštitnika svoje župe. Središnje slavlje počelo je u 10.30 sati procesijom kroz mjesto, nakon čega je bila sveta misa koju je predvodio novi župnik fra Željko Tolić. U koncelebraciji, fra Ivan Jukić, svećenik rodom iz Slivna, don Ante Karoglan, svećenik u miru, fra Marko Babić i fra Srećko Vekić, župnik iz Zaostroga.

Kao priprema za proslavu održana je trodnevnica, u kojoj su predvodili misna slavlja i pripovijedali u četvrtak, fra fra Zoran Kutleša, župni i samostanski vikar samostana Sv. Franje u Imotskom, u petak, fra Kristian Stipanović, imotski gvardijan, dekan i župnika, te u subotu, fra Ivan Vuletić, rodom iz Slivna, a na sam blagdan ,u nedjelju, svetu misu u 8 sati, predvodio je bivši župnik fra Rafael Begić.

Mnogi su Slivanjci iz raznih dijelova Lijepe naše, ali i Europe i Amerike, povodom spomenutog blagdana došli u svoje rodno mjesto uzveličati slavlje i proslaviti u krugu svoje obitelji, te su o svetkovini pristupili sakramentu ispovijedi. Naime, crkva je bila nadaleko čuvena pa je papa Benedikt XVI. bulom od 13. ožujka 1754. godine udijelio potpuni oprost svima onima koji je na blagdan Presvetog Trojstva posjete te se ispovjede i pričeste. To je pismo vrijedilo za sedam godina. Kasnije je papa Pio VI. u svojoj buli od 23. lipnja 1778. udijelio oprost trajno.

Misno slavlje uzveličao je župni zbor uz glasovirsku pratnju Danijela Marinovića. Na kraju misnog slavlja župnik je čestitao svetkovinu, pozdravio sve predstavnike općinskih vlasti iz susjednih općina i Grada Imotskoga te zahvalio se svima koji su doprinijeli uspješnoj proslavi, svećenicima u koncelebraciji i bogoslovima. Zahvalio se Presvetom Trojstvu na svim darovima i blagodatima, kazavši da voli Slivno i Slivanjce i da vjeruje da će oni i dalje ostati ustrajni u vjeri i u plemenitosti svoga srca. Zahvalio se č. s. Filipi Smoljo na uređenju crkve, te udruzi Slivanjka na darovanom cvijeću, gospodinu Željku Lasiću, koji je darovao osvjetljenje za zvonik župne crkve. Nakon misnog slavlja slijedio je bratski ručak.

Prigodom svetkovine mještani su se kroz tjedan dana organizirali oko uređenja okružja svoje crkve i mjesnog groblja. Te je održan i tradicionalni nogometni turnir kojeg mladež Slivna priređuje ispred OŠ škole u Slivnu.

 

D. Zeljko