Plenarnom raspravom u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati u četvrtak 29. siječnja završio je s radom 55. teološko-pastoralni tjedan koji je s temom "Brak i obitelj u proturječju sa suvremenim društvom" održan u organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U zaključnom obraćanju veliki kancelar KBF-a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić podsjetio je da je tijekom TPT-a u više navrata bila istaknuta važnost priprave za brak. Istaknuo je da ta priprava za brak treba početi što ranije. To je zadatak našega pastorala i treba naći načina kako tu pripravu započeti što ranije, već u srednjoj školi, rekao je kardinal.

U završnoj riječi dekan KBF-a dr. Tonči Matulić istaknuo je da je svatko od predavača nastojao u skladu sa svojom zadanom temom baciti svjetlo na dobro braka i dobro društva. Unatoč problemima, pa i onih veoma teških i onih zamršenih ipak je dominiralo oduševljenje dobrom braka i dobrom obitelji.

Sve izrečeno imalo je na umu suvremeni društveni kontekst u kojem dobro braka i obitelji svijetli i sjaji blještavilom istine Božje, rekao je dr. Matulić te istaknuo kako je ovo briga Crkve, a napose mjesne Crkve za brak i obitelj, pa tako i zajedno s njom briga Katoličkog bogoslovnog fakulteta da svojim odgovornim djelovanjem u zajedništvu mjesne Crkve osvjetljava dobro braka i dobro obitelji, da ukaže na izazove i probleme, i još više da osvijetli istinu.

Dr. Matulić poručio je da se isplati zauzimati za dobro braka i obitelji jer je to zauzimanje za dobro čovjeka.

 

M.M.