U povodu Dana hrvatskog jezika, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje danas je otvorio svoja vrata posjetiteljima da vide kako nastaju vrijedna i zanimljiva znanstvena i stručna izdanja Instituta.

Dan otvorenih vrata organizira se s ciljem da se građanima omogući izravno upoznavanje sa znanstvenim radom i postignućima Instituta.

Na Danu otvorenih vrata Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje posjetitelji se mogu upoznati s ustrojem Instituta i njegovoj djelatnosti, a za učenike i ostale zainteresirane organizirani su zanimljivi kvizovi u kojima će na jedan dan moći postati lektori te saznati koliko zapravo poznaju hrvatski jezik.


Kako je istaknula ravnateljica Instituta Dunja Brozović Rončević danas će se govoriti i o dijalektnoj raznolikosti hrvatskoga jezika, a posjetitelji će imati prigodu čuti govore iz različitih dijelova Hrvatske te provjeriti mogu li točno ili približno pogoditi koji govor pripada kojem dijelu Hrvatske.


Odlukom Hrvatskoga sabora iz 1997. svake se godine sredinom ožujka obilježavaju Dani hrvatskoga jezika u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika.


Danas se u Institutu sva dostupna institutska izdanja mogu kupiti s popustom od 50 do 80 posto. (Hina)

mjesto: Zagreb; Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Republike Austrije 16

organizator: Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje