Austrijski povjesničar prof. dr. Florian Thomas Rulitz završava snimanje dokumentarnog filma o Bleiburgu i Viktringu na osnovi razgovora sa povijesnim svjedocima tog vremena. U filmu se radi o bleiburškoj i viktrinskoj tragediji, mjestima u Kärntenu (Austriji) na osnovi prikupljenih podataka i istraživanja austrijskog 28 godišnjeg povjesničara koji sam potječe iz tih krajeva.

Austrijski povjesničar je tijekom svojih istraživanja otkrio cijeli niz partizanskih zločina počinjenih u austrijskom Kärntenu. U vremenu između kapitulacije Hitlerove Njemačke i povlačenja jugoslavenskih partizana, pripadnika Jugoslavenske armije, skoro tri tjedna za redom ovaj je predio bio poprištem zločina. Povjesničar Rulitz je tijekom svog istraživanja uspio usput otkriti brojna stratišta, masovne i pojedinačne grobove na austrijskom državnom području.

U filmu se radi o različitim vojnim i civilnim izbjeglicama koje su se u svibnju 1945. godine u bijegu pred jugoslavenskim komunistima našli na teritoriju Austrije. U detalje su istraživana ratna djelovanja poslije kapitulacije 8. Svibnja 1945. godine. U filmu je izvršena rekonstrukcija  prikaza partizana u ratnim djelovanjima, u takozvanim „borbama sa okruženim neprijateljem„ kod Ferlach-Hollenburg-Viktringa i Dravograd-Poljana iBleiburga. Te rekonstrukcije izvršene su na osnovi podataka iz novih izvora. U dokumentarnom filmu koji se temelji na disertaciji Rulitza osvijetljene su borbe u Kärntenu, različiti putovi preko Karavanki, logori hrvatskih i slovenskih izbjeglica u austrijskom Kärntenu, britanske repatrijacije koja su izbjeglice vraćali natrag  u Jugoslaviju.

Posebno poglavlje posvećeno je otmicama i ubojstvima hrvatskih i slovenskih antikomunističkih emigranata koji su živjeli u Kärntenu, putem jugoslavenskih tajnih službi (OZNA i UDBA) kao i teror prema akterima čuvarima i njegovateljima uspomena antikomunističkih Hrvata i Slovenaca u Austriji. Razgovori sa svjedocima vođeni su na autentičnim mjestima povijesnih događaja. Osim toga, pored intervjua sa preživjelim  svjedocima i izvornih istraživanja vođeni su razgovori i izmijenjena mišljenja sa hrvatskim i slovenskim specijalistima  i povjesničarima.

U filmu je citiran i opisan razgovor u Viktringu izravnog sudionika ovih događaja Ivan Otta, koji je preživio izbjeglički logor u Austriji, Križni put kroz Austriju i Sloveniju te logor smrti Teharje kraj Celja. Tekst je na njemački jezik  preveo Zvonko Springer, domobranski časnik i preživjeli sudionik Križnog puta.

U  logoru Viktring, uz razoružane vojnike, nalazio se i veliki broj slovenskih civila, rodbine slovenskih Domobrana kao i veliki broj seljaka koji su bježali pred nasiljem komunista i partizanskih jedinica. Skoro svi slovenski vojnici i jedan dio civilnog naroda, izručeni su na prevaru Engleza Titovim partizanima, koji su bez milosti i sažaljenja te osude izručene izbjeglice zajedno sa ženama, djecom i starim ljudima pobili.

Iako je i ranije bilo poznato što se dogodilo na ovim područjima, Austrijanci su dugi niz godina o tome šutjeli, niti su se trudili ta vremena povijesno obraditi. Sad je izgleda došlo vrijeme da se o tim događajima govori, odnosno povijesno dokumentira. Povjesničar Rulitz u suradnji sa filmskim producentom i snimateljem Ferdinand Macekom vodio je  razgovor sa Ivan Ottom, jednim od rijetkih svjedoka, o boravku izbjeglica iz Hrvatske i Slovenije u Viktringu. Pored ovog razgovora snimljeni su i drugi svjedoci vremena, u vrijeme tragičnih događaja, mladi oficir slovenskih Domobrana Tine Velikonja, hrvatski izbjeglica Želimir Kužatko koji danas istražuje sakrivena grobišta u Sloveniji gdje su partizani zakopali svoje žrtve, kao i nekoliko članova Počasnog bleiburškog voda, svi od reda bivši hrvatski vojnici.

Dokumentarni film austrijskog povjesničara sa posljednjim živim svjedocima tog vremena pridonijeti će, da se naum komunista, sakrivanje i padanje u vječni zaborav ovih zločina doista ne ostvari. Posebno će biti zanimljiva knjiga magistra Rulitza, njegov doktorski rad u kojoj su opisani svi zločini jugoslavenskih komunista i partizana na teritoriju Republike Austrije.

 

SWR.de