Arhiva članaka HRsvijet.net

Policija je započela s kriminalističkom istragom kako bi utvrdila da li su na anonimnoj internetskoj stranici doista objavljeni podaci iz registra hrvatskih branitelja, potvrđeno je tijekom jučerašnjeg dana iz Ministarstva obrane. Ukoliko se pokaže da je tomu tako, onda će pojedinci što su pustili u opticaj te podatke odgovarati za kazneno djelo odavanja službene tajne.

Sva nadležna državna tijela trenutačno su upregnuta u akciju pronalaženja krivca za otkrivanje najbrižnije čuvane tajne i svakako najkontroverznijeg zbira imena i prezimena u novijoj hrvatskoj povijesti. A registar je prema svemu sudeći procurio preko servera koji je registriran u Kanzasu u SAD-u. Prema pisanju Jutarnjeg lista, zasad nepoznate osobe su 29. ožujka zakupile prostor za 6 dolara na serveru čiji je vlasnik tvrtka invisihosting.

Anonimnost za 6 dolara

Radi se o provideru koji svojim klijentima nudi potpunu anonimnost, te promiče slobodu govora i anonimno kreiranje web stranica. Prema potezu nepoznatih pojedinaca, razvidno je da su bili svjesni kako bi njihova stranica u slučaju aktiviranja u Hrvatskoj imala još kraći vijek trajanja od pola sata, koliko je u ovom slučaju Registar branitelja bio dostupan javnosti. Nakon što je prostor zakupljen, u njega je ubačena baza podataka, da bi onda kreirali php program u tražilicu. Zbog toga je bilo moguće pretraživati registar samo na način da se upiše ime i prezime osobe čiji se podaci traže.

U međuvremenu pristižu reakcije političara. "Očekujemo izvješće nadležnih službi Ministarstva obrane o autentičnosti i obimu dokumenta koji je objavljen na internetu. Za sada je sigurno da dokument nije procurio iz MUP-a jer u objavljenom registru nema pripadnika policije. Riječ je vjerojatno o primarnoj bazi podataka iz MORH-a koji su klasificirani zbog čega će cijeli slučaj istražiti prije svega vojna policija i VSOA, a pri čemu će im pomoći i MUP RH", kazao je Jutarnjem listu ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Priču o hakiranju računala u MORH-u demantirao je i neimenovani pojedinac Jutarnjem listu, dobro upoznat s funkcioniranjem zaštite Ministarstva obrane. "Ukoliko su podaci procurili iz MORH-a najvjerovatnije su do podataka došli tako što je netko presnimio podatke preko USB-a", kazao je.

Podaci presnimljeni prije 7 godina?

Prema riječima bivšeg ministra branitelja Ivice Pančića, pristup podacima o pripadnicima MORH-a i MUP-a koji su sudjelovali u ratu imali su mnogi pojedinci. "U vrijeme dok sam ja bio ministar 2003. su iz MORH-a i MUP-a na disketi ili CD-u došli podaci s imenima branitelja. Tada ih je na popisu bilo ukupno 403 tisuće, a danas ih je više od 500 tisuća. Treba vidjeti da li ovi koji su objavljeni sadrže samo ona imena iz 2003. ili i neka novija. Na taj način moglo bi se utvrditi kada su podaci ukradeni. Možda je recimo netko još prije šest godina kada su slani novi podaci jednostavno presnimio cd i sada ga objavio", rekao je Pančić.(Nacional)

// //