Arhiva članaka HRsvijet.net

Anonimna internetska stranica www.registarbranitelja.com pojavila se s tražilicom putem koje se utipkavanjem imena i prezimena, kontrolnog broja i detalja o postrojbi mogu pronaći hrvatski branitelji u registru branitelja.

U pratećem tekstu anonimni autori napominju da je registar necjelovit, navode već poznate argumente za objavu registra, kažu da se vode javnim interesom te da objavom registra 'skidaju teret s Vlade' od koje očekuju da će ga ionako objaviti.

Oglasio se i ministar branitelja Tomislav Ivić. Priopćenjem najoštrije osuđuje objavu registra kao protuzakonit i protuustavan čin. Potvrđuje da je riječ o dijelu podataka koji se koristio za izradu Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja. Pokrenuta je istraga o tome kako su podaci dospjeli na internet i tko stoji iza njihove objave.

U priopćenju čelnik SDP-a Zoran Milanović poručuje da se SDP 'zalaže za objavu Registra branitelja, ali ne na način da se krše zakoni, ma koliko oni bili loši'.

Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić je osudio objavljivanje registra, napominjući da ga nije vidio jer nije uspio ući na stranicu. Očito uznemiren, izjavio je da je riječ o nezakonitu činu i da onoga tko je to učinio treba kazneno goniti po važećim zakonima RH.

Valentino Rajković iz Republičke koordinacije udruga iz Domovinskog rata također je osudio objavljivanje registra, ali nije htio podrobnije komentirati dok se ne čuje s predstavnicima ostalih braniteljskih udruga.

I predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih brtanitelja Ivan Pšenica rekao je da je objava dijela registra hrvatskih branitelja nezakonita. 'Mi smo u načelu za objavu registra, ali za to treba pristanak hrvatskih branitelja', rekao je Pšenica. Dodao je da smatra kako je trenutno većina branitelja jako protiv njegove objave.

Zbor braniteljskih udruga Zagreba za objavu Registra, ali bez zlouporaba

Zbor braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba i dalje je zainteresiran da se objavi registar branitelja u zakonskim okvirima, tako da se ne dovodi u pitanje moguća zlouporaba osobnih podataka, priopćeno je iz Zbora.

Ali isto tako stav Zbora je da je nužan konsenzus braniteljskih udruga na državnoj razini oko objave ili neobjave u sadašnje vrijeme registra branitelja. Zbor je svjestan da će jednog dana u bilo kojem obliku registar branitelja biti objavljen - cjelovit ili dijelom, ali sigurno će biti tema za manipulaciju ako se to na stručan način ne obradi i objavi, kaže se u priopćenju.

'Predlažemo da braniteljske udruge na državnoj razini sa stručnim službama Vlade RH organiziraju okrugli stol na temu: Registar branitelja objava dobre i loše strane. Dobivene zaključke bi trebali prezentirati javnosti i toga se pridržavati', stoji u priopćenju Zbora braniteljskih udruga Grada Zagreba koje je potpisao predsjednik Zbora Ratko Dragović - Klek. (D.Š./Hina)

// //