Arhiva članaka HRsvijet.net

Danas je na internetu ilegalno objavljen Registar hrvatskih branitelja, i to preko američkog operatera koji objavljivačima nudi anonimnost. Samo pola sata nakon objave, navedenoj se adresi više nije moglo pristupiti. Za sada nije poznato je li stranica pala zbog prevelikog interesa, je li hakirani ili možda uklonjena.

Ipak, prema letimičnoj provjeri koju smo uspjeli napraviti, utipkavanjem imena ili detalja o postrojbi i kontrolnog broja doista se dobiju svi podaci koji su do sada bili državna tajna. 

Iz teksta objavljenog uz Registar može se zaključiti da je otuđen iz MORH-a i kako je to najvjerojatnije učinjeno hakiranjem kompjutora Ministarstva kojima je, ističu autori, pristup razočaravajuće lagan. Navodi se, također, kako popis nije cjelovit već da obuhvaća oko 90 posto registriranih branitelja. Tvrde kako su iz popisa, iz razumljivih razloga, izostavili pripadnike svih njima poznatih, iz bilo kojih razloga, osjetljivih postrojbi.

U uvodnom tekstu autori ponavljaju već poznate argumente onih koji se zalažu za objavu registra. Prije svega ističe se da je javni intetres nadređen pojedinačnom i privatnom. Kaže se i da je registar u mjerodavnim institucijama ionako već poznat dovoljnom broju ljudi pa je bilo samo pitanje vremena kad će ga netko objaviti. 

Autori stranice ističu kako su stranicu posvetili novinarima i reporterima koji su stradali tijekom rata: Siniši Glavaševiću, Gordanu Ledereru, Pavi Urbanu te svima onima koje smo već zaboravili, a nismo smjeli.

// //