Arhiva članaka HRsvijet.net


piše: Tamara Vrdoljak

Jeste li znali da nehotice odgajate svoju djecu da budu nesretna, nesigurna i da sami sebe ne vole. Vjerovali ili ne to radite hipnotičkim putem koji djeluje na podsvijest djece i oblikuje ih onako kako vjerojatno niste željeli, ističe Steve Biddulph, autor knjige Tajna sretne djece.


Biddulph tvrdi da ljudi uglavnom ne shvaćaju da hipnoza nije tako mistična i nestvarna pojava, već dio naše svakodnevnice. Svaki put kad u razgovoru koristimo određeni obrazac dopiremo do podsvijesti naše djece i nesvjesno ih programiramo.

Naime, hipnoza ne izistkuje posebno stanje svijesti ili trans već je njezine metode moguće koristiti u budnom stanju i to u potpunosti nenamjerno. Na takav se način roditeljske poruke ugrađuju u dječju svijest i prate ih cijeli život.

Kako bi izbjegli nesvjesno programiranje djece trebate prestati izgovarati nekoliko čestih roditeljskih poruka, kaže autor Biddulph.

1.Vrati to, ti sebično derište!

Kad odgajate djecu, naredba je dopuštena čak i potrebna. Pritom ne trebate vrijeđati djecu pogrdnim imenima i histerično se derati. Svaku uputu, prijedlog ili zabranu trebate izreći jasno, nedvosmisleno i bez uvreda. Prijekor je mnogo bolje iskazati na prijateljski način, koristeći primjerice neki naziv od milja poput; Mišiću, vrijeme je za večeru pa dođi za stol. Za početak, pokušajte shvatiti zašto vrijeđate svoju djecu, a nakon toga nađite pametniji način da se riješite uzroka takvog ponašanja.

2.Nemojte uspoređivati djecu s drugima!

Nemoguć si kao i tvoj odvratni, lijeni otac. Zar ne možeš biti normalniji poput svog brata!? Ovakve usporedbe su apsolutno nepoželjne. Ponižavanja takve vrste vrlo su nepovoljna za dijete jer djeluju u njegovoj podsvijesti poput klica u mozgu koje rastu i počinju mu oblikovati predodžbu o samome sebi da bi naposlijetku postale činjenica u djetetovoj osobnosti. Pritom se dijete zbližava s negativno oslikanom osobom koju ste koristili u usporedbi (odvratni, lijeni otac), a udaljava od pozitivne (normalan brat). Stoga, ukoliko često blatite nekog prijatelja ili člana obitelji uspoređujući ih ili ne s djetetom, prestanite jer postižete kontraučinak.

3.Nemojte davati loš primjer!

Kvragu sve, dosta mi vas je više! Sve ću porazbijati! Podavit ću vas ko piliće! Udari sestru još jednom i ubit ću te! Ovakve i slične izjave potkrepljuju sumnje vašeg djeteta da ste neuravnoteženi, nesigurni ili u najboljem slučaju nejasni (ukoliko ste do takvih ispada uglavnom bili smireni). Nastojte svoje lijepe i ružne osjećaje zadržati za sebe i nositi taj teret ne pokazujući ga. Budite dobar primjer djeci i ne radite ono što ne biste htjeli da oni ponove, jer budu li dovoljno gledali ili slušali bijes, histeriju i nezadovoljstvo popraćenu ovakvim izjavama, djeca će ih zasigurno početi imitirati.

4.Ne blatite dijete!

Grozno je nesposoban i neuredan. Ne znam što će od ovakvog kretena postati?

Nemojte govoriti poznanicima, prijateljima i drugim članovima obitelji nedostatke svog djeteta bile one popraćene uvredama ili ne ukoliko vas ono može čuti. Pritom imajte na umu djetetov selektivni sluh i njegovu sposobnost da čuje ono što želi. Nemojte zanemariti vrijeme dok spavaju jer postoje pouzdani dokazi da se zvukovi i govor registriraju čak i kad osoba spava.

5.Nemojte hvaliti nedopustive stvari!

Nemojte braniti nedopustive radnje i stvari zbog kojih ćete poslije imati problema. Primjerice: Super si mlatnuo tog malog, baš si pravi frajer! Ili Ako te udari, ti mu vrati ako te nitko ne gleda!

6.Ne koristite osjećaj krivnje kako biste vladali djecom!

Kako me samo iscrpljuješ. Tako mi je loše da bih mogla leći i umrijeti zbog tebe. Gledaj što činiš svojoj majci!

Ovakve poruke morate zauvijek izbaciti iz svog roditeljskog govora, nakon čega ćete se i vi i dijete bolje osjećati.

Postoje i neki manje transparentni načini korištenja osjećaja krivnje poput neprekidnog upozoravanja: Past ćeš! Slomit ćeš nogu! Što ću ja onda, provest s tobom cijeli dan na hitnoj!?

Umjesto vrijeđanja, blaćenja i ponižavanja djece, iskoristite roditeljsku komunikaciju za poticanje i pohvalu. Gotovo je svako dijete voljeno, ali mnogo ih odraste ne znajući da svojim roditeljima nisu bili samo teret jer su mu majka i otac u masi negativnih poruka to previdjeli reći. Stoga pokušajte što češće djetetu slati pozitivne poruke i pokazati mu na mnoge načine da je voljeno, važno i posebno.

HRsvijet