Arhiva članaka HRsvijet.net


Glavni tajnik Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Talib Rifai na današnjem susretu s hrvatskim ministrom turizma Damirom Bajsom na najvećoj europskoj turističkoj burzi ITB u Berlinu izrazio je optimizam glede hrvatskog turizma koji bi, prema njegovom mišljenju, ove godine mogao postići i bolji rezultat od predviđenog.

Za svjetski turistički sektor za ovu godinu predviđa rast od tri do četiri posto napominjući da bi ovogodišnji turizam trebala biti u znaku tzv. pametnog turizma s naglaskom na autentičnost, na cijeni će biti prepoznatljivost, odnosno originalnost odredišta. Rifai ističe da je 2009. godina koja će se na svjetskoj turističkoj sceni pamtiti kao najteža u posljednjih šest godina. Srećom krajem prošle godine svjetski turizam počeo se lagano oporavljati, a taj je trend nastavljen i početkom ove godine.

Procjenjuje da će svjetski turistički sektor ovu godinu završiti rastom od tri do četiri posto, a 'šlag' bi mogle pokupiti Turska, Egipat i Maroko. Za zemlje Sredozemlja očekuje da bi godinu mogle zaokružiti rastom od dva do tri posto te izražava optimizam glede hrvatskog turizma koji bi mogao postići i bolji rezultat od predviđenog, rekavši u razgovoru da je hrvatski turizam priča o uspjehu.

Ipak, unatoč predviđanjima, treba biti oprezan jer godina sigurno neće biti laka, smatra ministar turizma Damir Bajs. Govoreći o pripremama za sezonu Bajs je istaknuo provođenje mjera javno-privatnog partnerstva, kao i mjera vezanih uz ukidanje viza za turiste s pojedinih tržišta.

Spomenute mjere podržao je i UNWTO, ističe Rifai, prilično zainteresiran za hrvatska iskustva te uvjeren da će se tim primjerom povesti i druge zemlje, izvijestili su iz Ministarstva turizma. (Hina)