Arhiva članaka HRsvijet.net

Iako je trenutno PlayStation 3 znatno iza Nintendovog Wiia i Microsoftovog Xbox 360 po broju prodanih primjeraka, analitičari tvrtke Strategy Analytics vjeruju kako će na kraju Sony prodati više primjeraka svoje konzole od konkurenata.

U izvješću nazvanom "Taming the Waves: Games Console Life Cycles and Platform Competition" Strategy Analytics ističe kako će PS3 imati znatno duži životni vijek od trenutnog tržišnog lidera, Nintendovog Wiia. Naime, Strategy Analytics vjeruje kako će PS3 biti u prodaji pet godina nakon što Nintendo zamijeni Wii novim modelom, te će u konačnici biti prodano oko 127 milijuna PS3, naspram 103 milijuna Wiia.

Analitičari ističu kako je Nintendo napravio odličan posao u približavanju igraće konzole novim korisnicima, no sada prodaja počinje polako padati, a broj konzola kod korisnika će dosegnuti svoj maksimum 2011. S druge strane vjeruje se kako će PlayStation 3 dosegnuti svoj vrhunac između 2012. i 2014. Ova predviđanja poklapaju se s izjavama iz samog Sonya u kojima se isticalo kako rani uspjeh nije sve, odnosno kako je PS3 u 10-godišnjem životnom ciklusu što će omogućiti prodaju konzole dugo nakon što Xbox 360 i Wii nestanu s tržišta.

Svoja predviđanja Startegy Analytics temeljio je na nekoliko scenarija za svaku platformu, a ključni faktor u tim scenarijima je bila rastuća želja korisnika za dodatnim funkcijama kod konzola osim samog igranja, što je područje na kojem se vjeruje kako će Wii najviše zakazati. No ističu kako bi predstavljanje i (ne)uspjeh Microsoftovog Project Natala i Sonyjevog kontrolera osjetljivog na pokret Playstation Move mogli  biti faktori koji će dramatično utjecati na ova predviđanja./bug