Arhiva članaka HRsvijet.net

 

Moć medija je, kao što smo već više puta na stranicama HRsvijeta pisali - doslovno ogromna. Rekli bismo i prevelika, a naročito ako uzmemo u obzir najnovije događaje oko izmišljenog pornića Blanke Vlašić, kojeg su jedva dočekali objaviti svi vodeći hrvatski "mainstream mediji", među kojima su i "Večernji list", "Jutarnji list" i internetski portal "Index.hr".

Dok se za Index i Jutarnji može reći da su nas navikli na slične budalaštine, od "Večernjeg lista" smo se ipak nadali malo većoj količini novinarskog profesionalizma i etike. Očito je da i ovaj novinski div polako posrće u utrci za klikovima i boljom čitanosti, a utrkivati se sa Indexom i 24.sata u novinarskom žutilu - je unaprijed izgubljena bitka. Uvjerio nas je to i cjelokupni razvoj događaja na Indexu, koji je čitavu priču još više mistificirao, izmišljajući navodne prodavače spornog videa za velike pare.

O profesionalizmu Indexovih novinara, najzornije svjedoči i "isprika" čitateljima, koju su objavili u rubrici gdje se video i pojavio. Tu doslovno piše:

"Blanki se ispričavamo. Sorry Blanka, zajebali smo. Katoličkoj naciji se ne ispričavamo, uživali ste tražeći klipić, jel tako?"

Naravno da je sav taj diletantizam, očito "napušenih" novinara iz Indexove redakcije, na kraju morao "spašavati" i glavni urednik Indexa Matija Babić, koji je danas bio pitom kao janje, što inače i nije njegov stil:

"Nažalost, ne postoji način da poništimo neistinitu informaciju koju smo objavili, osim da u budućnosti pokušamo vratiti povjerenje čitatelja XMaga na način da u rubrici neusporedivo više pažnje posvetimo provjeravanju informacija nego natjecanju u ekskluzivama. Tim više što se radi o već drugoj neistinitoj informaciji na XMagu u mjesec dana. U ime redakcije XMaga i u svoje osobno ime, a kao pokretač Index.hr portala, poniznije od malog miša ispričavam se čitateljima.", rekao je Babić i time pokušao barem malo ispraviti ovaj nevjerovatni novinarski "pacer".

Ovaj će "Blankin slučaj", vjerovatno biti kap koja je prelila čašu strpljenja, a mislim da je zaista došlo vrijeme da novinske kuće počnu plaćati velike odštete za ovakve uvrede, pogotovo stoga što je riječ o iznimno vrijednoj, poštenoj i izbalansiranoj mladoj osobi, koja je hrvatsku državu zadužila svojim medaljama i rekordima. Poznavajući njezinog oca Joška, sigurni smo da je trenutno jako bijesan, jer se cijeli skandal dogodio samo dva dana prije početka europskog prvenstva u atletici, gdje je Blanka bila najveći favorit za zlato. Kome je to bilo u interesu da se Blanka, umjesto na letvicu, danas morala koncentrirati - na bludnu dvojnicu s interneta?!

 

Boris Kolak