Arhiva članaka HRsvijet.net

Istraga slovenskih kriminalista o korupciji i gospodarskom kriminalu došla je do samog političkog vrha. U akciji koja se provodi po cijeloj Sloveniji, uhićeni su i u policijske postaje privedeni, prema neslužbenim informacijama, ministar poljoprivrede Milan Pogačnik, zastupnik u parlamentu i predsjednik SNS-a Zmago Jelinčič, zastupnik Srečko Prijatelj, ali i gradonačelnik Murske Sobote Anton Štihc.

Istražne radnje započele su prije više od godinu dana, kada su kriminalisti ušli u Luku Koper. Nakon toga proveli su temeljitu istragu koja se usredotočila na spornu preprodaju zemljišta u Orleški gmajni u Sežani. Prema informacijama koje su dostupne slovenskim medijima, u cijeli slučaj je upletena i žena Srečka Prijatelja, Aleksandra Prijatelj preko novogoričke tvrtke Premik invest, odnosno tvrtke za prodaju nekretnina Premik net, čiji je vlasnik Marjan Mikuž. Tvrtka je kupovala zemljište u Sežani, Novoj Gorici i Murskoj Soboti. Među ostalima, sumnjivo je i zemljište na kojem se gradi logistički centar.

Policija i u slovenskom parlamentu

Slovenski mediji ističu kako su prema neslužbenim informacijama kriminalisti pretražili prostorije koje Jelinčič koristi u slovenskom parlamentu, a Radio Slovenija je javio kako je zadržan i bivši predsjednik uprave Luke Koper Robert Česar.

U policiji nisu željeli službeno potvrditi niti opovrgnuti da su uhićeni visoki političari, ali su u priopćenju za medije istaknuli kako "na širem području Slovenije provode opsežne aktivnosti istrage zbog sumnji u gospodarski kriminal, korupciju i druge teže oblike kriminaliteta".

Prema trenutno dostupnim informacijama, akcija se provodi na području Kopra, Nove Gorice, Ljubljane i Murske Sobote gdje policija pretražuje kuće i prostorije određenih državnih institucija, u kojima se traži poslovna dokumentacija i drugi materijalni dokazi.

"Današnji događaji rezultat su višemjesečne kriminalističke istrage temeljene na opravdanoj sumnji u kazneno djelo korupcije i zlouprabe položaja, u kojem su upotrebljeni i prikrivni načini istraživanja po nalogu nadležnog suda i po nalogu državnog tužitelja", ističu u policiji.

Premijer Borut Pahor još uvijek se nije službeno očitovao o cijelom slučaju, ali se iz pouzdanih izvora doznaje kako je upoznat sa slučajem i prati daljnji razvoj situacije.

Više informacija biti će dostupno nakon službene konferencije za javnost koja bi se trebala održati tijekom kasnog poslijepodneva.