Arhiva članaka HRsvijet.net

B.A.B.I.L.O.N.D.O.N.

(Rupčićevo – grad na rubu svijeta)

 

 

Ivan Kušan „Koko u Parizu“, Molnar „Junaci Pavlove ulice“, Hitrec „Eko-eko“, Wilde „Sretni kraljević“, Exupery „Mali princ“, Kumičić „Začuđeni svatovi“, Prosenjak „Divlji konj“, Tomaš „Dobar dan, tata“, Matković „Zagrebačka priča“, Nazor „Veli Jože“….

Ovo su lektire od petog do sedmog razreda osnovne škole, lektire za uzrast od 11 do 13 ili 14 godina. Ima tu uistinu odličnih stvari, nezamjenjivih stvari, poput „Velog Jože“, ili „Malog princa“, ali ima i, recimo to tako, osrednje vrijednih priča.

Zašto to spominjem? Zato jer mi je u ruke dospio rukopis mojeg prijatelja Hrvoja G. koji se usudio krenuti u avanturu pisanja romana za djecu. I ono što je stvorio je – odlično. Odlično zato jer Hrvatska kultura sada ima roman za djecu koji je istovremeno i roman za odrasle. Hrvatska kultura ima djelo koje je naciji potrebno ko' ozeblom sunce i kojim Hrvoje ulazi u povijest hrvatskog kulturnog identiteta. Garantiram, dok je Hrvata i Hrvatske, ovaj roman biti će tu, biti će živ, jer svojom kvalitetom, svojom vrijednošću, to mjesto jednostavno sebi prigrabljuje, otima. Žao mi je što će se netko morati ukloniti s časne pozicije odabrane školske lektire, znam koliko je to piscima bitno, ali, drugačije neće ići: vrijednost je mjerilo.

Hrvoje kroz roman i avanturu trojice prijatelja, tri dječaka, istovremeno daje prikaz apokaliptično-armagedonskog boja kroz cijelu povijest do dana današnjeg. U biti, još i više, jer radi iskorak do eshatona, do kraja povijesti, konačnog razrješenja bitke vojske Kristove i Antikristove. I to sve na jedan nevin dječji način, jednim jezikom kojim se vidi da je on sam očuvao dijete u sebi jer drugačije ne bi ni mogao doprijeti do ciljanog čitateljstva.

B.A.B.I.L.O.N.D.O.N. je time superioran toliko razglašenom i popularnom „Harryu Potteru“, ali istovremeno predstavlja sve suprotno od onoga što je cilj i svrha istoga. Harry Potter vodi svoje čitatelje prema magiji, dok B.A.B.I.L.O.N.D.O.N. vodi prema Gospodinu, ali – i to je nadasve važno – jednako kao i Potter, on to radi nenametljivo, logično, kroz odnose između glavnih junaka, njihove životne odluke, bitke, uspone i padove.

Neću razotkrivati ništa više od same radnje, od zapleta, poruka, simbolike. Ostavljam to budućim čitateljima, malima i velikima jednako, da sami dožive kroz avanturu čitanja.

Ono što preostaje je da se strpimo dok se ne nađe dovoljno inteligentni izdavač koji će B.A.B.I.L.O.N.D.O.N. plasirati na tržište, a ne sumnjam da će se i to relativno brzo dogoditi bez obzira na one snage koje su spremne na sve da spriječe bilo što promovira Kristovu pedagogiju. Posebno kada je riječ o mladim, neformiranim ljudima, koji su u ovim vremenima glavni plijen grabežljivaca iz tame loža i pećina ovoga svijeta.

 

AUTOR: Marko Francišković