Arhiva članaka HRsvijet.net

Američka nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch u objavila je godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu.

U dijelu koji se odnosi na Hrvatsku, ukazuje na probleme sa suđenjima za ratne zločine, slučajevima uskrate prava psihijatrijskih bolesnika, lošim tretmanom tražitelja azila, prijetnji slobodama medija i druge.

Zbog zastoja u pregovorima Hrvatske o pridruživanju Europskoj uniji, do kojega je došlo zbog graničnog spora sa Slovenijom, te ostavke premijera Ive Sanadera, zemlja je većim dijelom 2009. godine bila u stanju političke neizvjesnosti.

Hrvatska i dalje vodi sudske postupke protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine, no njezina nedosljedna suradnja s Haškim sudom i nesrazmjerno velik broj srpskih optuženika, navodi se u izviješću.

Ukazuje se i na problem bijega u BiH Branimira Glavaša nakon izricanja presude za ratne zločine, prenosi Hina.

Osobe s duševnim smetnjama u Hrvatskoj izložene su uskraćivanju prava, a zakon o osobama s invaliditetom iskorištava se za ograničavanje sloboda. Unatoč nekim poboljšanjima, još uvijek nedostaju ključne zaštitne mjere za tražitelje azila i pritvorene migrante, ističe Human Rights Watch.

Stopa priznavanja statusa azilanta ostaje iznimno niska; u prvih sedam mjeseci 2009. godine odobren je samo jedan od 93 zahtjeva, dodaje se u izviješću.

Medijske slobode bile su pod stalnim pritiskom tijekom 2009: novinari koji se bave istraživanjem korupcije i osjetljivih tema bili su izloženi prijetnjama i otpuštani ili su sudski gonjeni, upozorava Human Rights watch. 

U izvješću se kritiziraju i hrvatski mediji, uz ocjenu da su osobni napadi na branitelje ljudskih prava u državnim i komercijalnim medijima učinili okružje za rad u području ljudskih prava u Hrvatskoj iznimno neprijateljskim, no skupine i dalje slobodno djeluju.

U izvješću se analizira stanje s povratkom srpskih izbjeglica uz opću ocjenu da se oni i dalje suočavaju s preprekama održivom povratku.

Nasuprot tome, HRW navodi kako je postignut pozitivan pomak u vraćanju zaposjednutog poljoprivrednog zemljišta srpskim vlasnicima, kao i određeni napredak u priznavanju prava Srbima na ostvarivanje mirovine za rad u ratnom razdoblju u područjima koja su bila pod pobunjeničkom vlašću. /hrt

{googleAds}<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "pub-4856610173099525";
/* 300x250, HOSTAMO SL-TEX */
google_ad_slot = "8444226637";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>{/googleAds}