Arhiva članaka HRsvijet.netBritanska studentica izumila je mobitel koji radi na Coca-Colu. Napravila je to u suradnji s finskom Nokijom dodavši da bi mobitel na Coca-Colu mogao raditi i do četiri puta duže od onoga koji pokreće litij-ionska baterija. Ovaj telefon je u potpunosti biorazgradiv i nije štetan za okoliš poput aktualnih mobitela.

Punjači za baterije mobitela kakve ih danas poznajemo uskoro bi mogli postati stvar prošlosti jer na pomolu su nam mobilni telefoni koji rade na bezalkoholna pića. Daizi Zheng, apsolventica na britanskom fakultetu Central Saint Martins, za svoj je diplomski rad dizajnirala ekološki telefon koji radi na Coca-Colu.

Zhengin "zeleni mobitel" pokreće baterija koja električni napon stvara korištenjem enzima koji kataliziraju šećer u piću. Kada baterija oslabi, sve što u njoj ostane su voda i kisik. Nažalost, Nokia u bliskoj budućnosti ne planira proizvesti ovakav telefon.

"Nokia je od mene tražila proizvod koji bi za dvije godine mogli plasirati na tržište. Ovo što sam ja napravila za njih je bilo previše futuristički", rekla je Zheng dodavši da velike kompanije ipak rade na ekološkim baterijama koje bi se u idućih nekoliko godina mogle naći na tržištu./Večernji list


{googleAds}<script type="text/javascript"><!--

google_ad_client = "pub-4856610173099525";

/* 300x250, HOSTAMO SL-TEX */

google_ad_slot = "8444226637";

google_ad_width = 300;

google_ad_height = 250;

//-->

</script>

<script type="text/javascript"

src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">

</script>{/googleAds}