Arhiva članaka HRsvijet.net

Do kraja studenog prošle godine, prema podacima Ministarstva financija, Hrvati su u sportskim kladionicama ostavili 4,121 milijardu kuna, isplaćeno im je ukupno 3,416 milijardi kuna, a zaradili su 705,2 milijuna kuna.

Kada bi se na sve te lanjske isplate do studenog, prema novom zakonu o igrama na sreću, obračunao porez od 15 posto, računajući da su njihovi dobici iznad 30 tisuća kuna, državni proračun bio bi bogatiji za 512,5 milijuna kuna.

Nisu igrači blesavi


No, kako je država do sada uzimala po 5 posto od uplata u kladionicama, dobitak se na račun proračuna smanjuje na 206,05 milijuna kuna.

Od prvog dana ove godine dobici od igara na sreću veći od 30 tisuća kuna, bilo da je riječ o lutrijskim igrama ili o klađenju, oporezuju se kao i u većini europskih zemalja. Na sve dobitke veće od 30 tisuća do pola milijuna kuna plaća se porez od 15 posto, dok se na dobitke veće od pola milijuna kuna plaća porez od 20 posto.

Porez plaća priređivač igre na sreću, koji bi ga odbijao od dobitka isplate te dobitniku izdavao račun, pojašnjavaju iz Ministarstva. Iako država uvođenjem novog Zakona o oporezivanju dobitaka očekuje veće prihode, kladioničari tvrde da država može slobodno zaboraviti da će “gledati taj film”.

- Nisu igrači blesavi jer odigrane parove već od prvog dana 2010., da izbjegnu plaćanje poreza, dijele na više listića - kaže voditelj za Dalmaciju jedne od domaćih kladionica koji je želio ostati anoniman.

Prije nekoliko dana na sinjskom je području jedan čovjek, umjesto odigranoga jednog listića s kojim bi dobio 50-ak tisuća kuna, parove podijelio na dva listića, dobio je dva puta po 25 tisuća kuna i tako izbjegao davanje državi od 7500 kuna, govori voditelj, dodajući kako su takvi potezi postali praksa igrača.

Novim se zakonom mijenja i poslovanje priređivača na sreću, prije svega kladioničara koji mogu organizirati klađenje i druge igre na sreću preko interneta, telefona i drugih interaktivnih komunikacijskih uređaja, što dosad u Hrvatskoj nije bilo regulirano zakonom.

Radi regulacije će i Ministarstvo financija biti uposleno jer će zbog kontrole biti izravno spojeno u on-line sustav internetskih kladioničara.

Inozemni koeficijenti neće uništiti domaće kladionice


Sa tvrdnjom da novi nameti i internetsko klađenje domaće kladionice vode u propast, jer se Hrvatima internetskim klađenjem bez problema otvaraju puno bolji inozemni koeficijenti, naš se izvor ne slaže, pa tvrdi da problema mogu imati samo oni s previsokim koeficijentima koji to na dulji rok ne mogu financijski podnijeti, jer bi im profit bio minimalan.

Kaže da smo u klađenju još uvijek tradicionalni te volimo otići do kafića, uzeti ponudu, otići u kladionicu, uplatiti i onda sve grupno komentirati./slobodnadalmacija

 

{googleAds}<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "pub-4856610173099525";
/* 300x250, HOSTAMO SL-TEX */
google_ad_slot = "8444226637";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>{/googleAds}