Arhiva članaka HRsvijet.net

Egipatski arheolozi pronašli su ostatke grčkog antičkog hrama u Aleksandriji, velikome gradu na sjeveru Egipta, a posvećen je egipatskoj božici Bastet, prikazivanoj kao ženi s mačjom glavom, objavile su utorak nadležne vlasti.

Misiju je vodio Mohamed Abdel Maksud, voditelj odjela za antiku Donjeg Egipta, koji je na lokalitetu Kom al-Dika u Aleksandriji otkrio ostatke hrama kraljice Berenike, supruge kralja Ptolemeja III. koji je vladao Egiptom od 246. do 221. godine prije Krista. ‘Otkriveni su ostaci visoki 60 metara i široki 15 metara’, priopćio je glavni egipatski arheolog Zahi Havas.

Hram je bio djelomice uništen jer je kasnije služio kao kamenolom zbog čega mu nedostaje mnogo kamenih blokova, rekao je Havas. Na nalazištu je pronađeno 600 kipića iz razdoblja vladavine Ptolemejevića, a među njima mnogi prikazuju božicu plodnosti Bastet, prikazivane s mačjom glavom.

Otkriće na lokalitetu Kom al-Dika govori o prvome ptolomejskom hramu posvećenom božici Bastet u Aleksandriji, rekao je Maksud i navodi kako hram pokazuje da se njezin kult nastavio i za helenističkog razdoblja egipatskog carstva. Vladavina (grčke) dinastije Ptolemejevića Egiptom trajala je od 305. godine prije Krista do rimskog osvajanja 30. godine pr. Kr. Tada je Aleksandrija bila prijestolnica i središte grčke kulture i trgovine. (Hina)

{googleAds}<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "pub-4856610173099525";
/* 300x250, HOSTAMO SL-TEX */
google_ad_slot = "8444226637";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>{/googleAds}