Arhiva članaka HRsvijet.net

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Danijel Srb smatra da je hrvatska vanjska politika neaktivna, usmjerena isključivo na odnose sa Slovenijom i na pristupne pregovore s Europskom unijom (EU) te da nema strategije.

Govoreći o stajalištima HSP-a o provođenju hrvatske vanjske politike Srb je na današnjoj konferenciji za novinare ocijenio da je velika pogreška usmjerenost samo na odnose sa Slovenijiom i EU. Pri tomu bi, istaknuo je, ulazak Hrvatske u EU trebao bi biti samo jedan od načina ostvarivanja nacionalnih interesa, a ne cilj djelovanja cjelokupne hrvatske politike. Posebno pogrešnim smatra potpuno zanemarivanje političkih odnosa sa SAD-om, Kinom, Indijom i osobito s Ruskom Federacijom čije bi jačanje, po njemu, bilo važno za hrvatsko gospodarstvo. Dodao je da, bez obzira na izniman zemljopisni položaj Hrvatska nije iskoristila veliki zamah investicija u energetskom sektoru.

Ocijenio je da bi jačanje odnosa s Ruskom Federacijom osnažilo i zanimanje EU za Hrvatsku i ojačalo hrvatsku pregovaračku poziciju te izrazio zabrinutost što nije došlo do najavljenoga susreta hrvatske premijerke Jadranke Kosor i njezina ruskog kolege Vladimira Putina. Kao pretpostavljeni razlog navodi politička previranja u hrvatskoj politici, a kao dokaz političkih previranja to što još nije sazvana sjednica Hrvatskoga sabora. Uzrok tomu vidi u još nedefiniranim odnosima unutar HDZ-a, odnosno u pregovorima između skupina koje podržavaju bivšega premijera Ivu Sanadera i aktualnu premijerku.

Zaključio je da će sazivanje sjednice Hrvatskoga sabora biti potvrda da je dogovor postignut, jer u protivnom Sabor bi mogao biti raspušten i održani prijevremeni parlamentarni izbori. Na novinarsko pitanje o mogućoj velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a Srb je odgovorio da ju ne smatra realnom, a ni održivom. (Hina)

{googleAds}<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "pub-4856610173099525";
/* 300x250, HOSTAMO SL-TEX */
google_ad_slot = "8444226637";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>{/googleAds}