Arhiva članaka HRsvijet.netKAO SLOVENCI

Autor: Mirko Omrčen


Kad se u Hrvatskoj neki zakon ili uredba treba uskladiti na pravnoj, realnoj i pravednoj osnovi, koja bi zadovoljila potrebe zajednice ili pojedinca, često u medijima možemo pročitati, čuti i vidjeti kako se za primjer tome uzimaju naši susjedi Slovenci.

Javnosti i nadležnima tako se predočava i sugerira da mnoge zakone i uredbe Slovenci uređuju na bolji, kulturniji i pravedniji način od nas . Sudeći po tome može se zaključiti da mi danas živimo u nepravednoj državi, uređenoj lošim zakonima.

Takođe se može zaključiti da su Slovenci kulturno i politički razvijeniji narod od nas, te da postoje velike razlike u pitanjima društvenog uređenja, ekonomske i političke organizacije, sistema odgoja, društvene sigurnosti, moralnih shvaćanja itd.

Dalo bi se po tome reći da su Slovenci « napredan « narod a mi Hrvati « nazadan « narod. O čemu se tu zapravo radi?

Rekao bih da se tu u prvom redu radi o nazadnom, nesposobnom i primitivnom službenom vodstvu kod Hrvata i naprednom službenom vodstvu Slovenaca kod kojeg postoji osjećaj solidarnosti, demokratičnosti, te posebno osjećaj slovenskog narodnog duha.

Kod njih se vodi računa o interesima i potrebama naroda , teži se demokratizaciji, dok se kod nas o interesima naroda ne može ni govoriti, donose se zakoni koji pogoduju i u interesu su neznatnoj manjini na vlasti, a što se demokracije tiče  ne trpi se nikakav znak slobodnog mišljenja.

Manjina na vlasti organizirala je našu državu prema svojim potrebama tako da se naša zajednica ne može pravilno razvijati jer joj to nije niti omogućeno.

To onemogućavanje od strane vladajuće elite dovelo je do ostvarivanja negativnog životnog stanja . dovelo je do toga da u našoj zajednici caruje zločin, mržnja, nesklad i općenito neuravnoteženo životno stanje..

Vladajuća elita na vlast je došla propagirajući ideje o demokraciji. Došavši na vlast odbacila je te ideje, kolonizirala je zemlju podčinivši sebi vlastiti narod. Veliki kapital kojim raspolaže stečen je isključivo iskorištavanjem seljačkog i radničkog sloja. Umjesto da se narod osamostaljivanjem kulturno pridigao i prosvjećivao, doživio je kulturnu nazadnost, dezorganizaciju i demoralizaciju.

Interesne skupine pod nazivom « političke stranke « više se ne bore , da bi došavši na vlast, služile narodu i njegovim interesima već se isključivo bore za prvenstvo i premoć.

Demokracija je ostala samo kao uzrečica a ovo što danas imamo u najboljem slučaju možemo nazvati aristokratski sustav , gdje elita odlučuje što je najbolje za narod i državu.

U nju spadaju samo oni koji su na vlasti, odnosno oni koji će sutra doći na vlast.

Narod živi od snova.

On sanja kako će iz ove bjede, neimaštine i ropstva izići i ostvariti veći standard i slobode ulaskom u EU.

Hrvatska ima jako nizak standard industrije i poljoprivrede koji će teško izdržati prisniji dodir sa slobodnim europskim tržištem tako da je upitno osvarenje snova. Hrvati su danas izoliran narod.

Na neki način smo odijeljeni i izlučeni od života s drugim narodima u Europi, a kao takvi teško ćemo napredovati i razvijati se.

Što je tome tako nije razlog nesređen međugranični spor sa Slovenijom već razlog tome leži u činjenici da oni koji znaju krasti i lagati , ništa drugo ne znaju i za ništa drugo nisu sposobni.

Ponosni smo na naše sportaše, jer je Hrvatska u sportu pri svjetskom vrhu, reče nedavno jedan političar.

No mi kao narod duboko smo nesretni , sramimo se ovakve Hrvatske i Vas koji vodite Hrvatsku , jer smo u svemu onome što je u vezi s Vašim radom na samome dnu europske i svjetske ljestvice.