Arhiva članaka HRsvijet.netDržavna matura
još uvijek izaziva veliko negodovanje učenika, ponajprije zbog mnogobrojnih pitanja koja nisu potpuno definirana, a kako objašnjavaju ispitni koordinatori po školama, oni će se ”rješavati u hodu”. Radi informiranja učenika, u petak je u cijeloj Hrvatskoj održana umrežena videokonferencija na 19 lokacija, dok su u zagrebačkoj središnjici Ministarstva obrazovanja odgovarali Goran Sirovatka, ravnatelj Centra za vanjsko vrednovanje, i prof. dr. sc. Vedran Mornar, dekan zagrebačkog FER-a.

Nakon uvodne zahvale, učenici su imali priliku postavljati izravna pitanja. Konferencija je trajala od dva do četiri i pol sata. Budući da se radi o njihovoj budućnosti, učenici su bili vrlo oštri te su zamjerili ministrovim ljudima nepripremljenost nove reforme koja se očituje u neravnopravnom položaju učenika strukovnih škola i gimnazijalaca.

Naime, Ministarstvo nije odobrilo dodatne poduke iz obveznih predmeta, bez obzira što pojedini učenici matematiku imaju, primjerice, samo dvije godine. Učenicima usmjerenja kemijski tehničar nije bilo jasno zašto kod vrednovanja kemije pri upisu na Prehrambeno-tehnološki fakultet ne mogu dobiti ni jedan bod, a imaju čak šest kemija.

Odgovor je bio “da će se taj problem riješiti”, baš kao i ostali u pogledu pada informatičkog sustava. “Vjerojatnost da nam padne sustav jednak je mogućnosti eksplozije atomske bombe”, mišljenje je dekana Mornara, bez obzira na to što je sustav digitaliziranih ocjena ”e-Matica” ”pao” već dvaput, baš kao i sustav pri probnom upisivanju fakulteta tijekom srpnja prošle godine.

Kada je bivši ministar dr. Dragan Primorac najavljivao jednake mogućnosti upisa za sve, pritom misleći na financijske mogućnosti, njegove zamisli dočekane su s oduševljenjem, ali trenutačna situacija višestruko ga demantira. Velik broj fakulteta zadržao je dodatne provjere i to ne samo umjetničkih sposobnosti, već i testove apstraktnog mišljenja, opće informiranosti, intervjue i druge.

Podatak koji govori sam za sebe jest činjenica da su četiri od šest zagrebačkih najpopularnijih fakulteta (Pravni, Arhitektonski, Filozofski, Hrvatski studiji) zadržala dodatne provjere znanja.

Važna je informacija i da će svi učenici koji žele na fakultete, a već su maturirali, biti obvezni polagati državnu maturu po cijeni od 100 kuna za obvezne, odnosno 105 za izborne predmete./slobodna dalmacija


{googleAds}<script type="text/javascript"><!--

google_ad_client = "pub-4856610173099525";

/* 300x250, HOSTAMO SL-TEX */

google_ad_slot = "8444226637";

google_ad_width = 300;

google_ad_height = 250;

//-->

</script>

<script type="text/javascript"

src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">

</script>{/googleAds}