Arhiva članaka HRsvijet.netPrema proračunima psihologa, danas je najdepresivniji dan u ovoj godini, tzv. "žalosni ponedeljak", prenose strani mediji.

Britanski psiholog Cliff Arnall koji se rado naziva “guruom sreće” je prije pet godina objavio članak u kojem se svijet po prvi put susreo sa pojmom jednog takvog nepovoljnog dana.

Arnall tvrdi da su loše vremenske prilike kao i emotivna i materijalna istrošenost poslije blagdana okidači koji najviše doprinose sumornim osjećajima. Odabrao je upravo 18. siječnja, odnosno treći ponedjeljak u siječnju, na temelju kvazi-matematičke formule u koju je uključio vremenske prilike, dugove, razinu motivacije i određeni broj dana nakon blagdana.

Njegovo istraživanje potaklo je stvaranje tematske večeri komedije u Londonu pod nazivom “Beat Blue Monday”, u prijevodu “Pobijedi žalosni ponedjeljak” i protunapad Društva optimista koji su isti dan proglasili Međunarodnim danom optimizma.

Arnall je za britanske medije priznao da ideja o najdepresivnijem danu u godini i nije bila pretjerano korisna jer je na neke ljude djelovala kao placebo. Zato, smatra, da bi se ovaj ponedjeljak, 18. siječnja, umjesto toga trebao doživjeti danom “punim perspektive”.

Naime, shvativši da nije potrebno poticati ionako depresivno čovječanstvo, pozvao je ljude da ignoriraju tu činjenicu i “za inat” budu dobro raspoloženi cijeloga dana.

Ipak, mnogi su masovno počeli koristiti “najdepresivniji dan” nudeći različite proizvode i intelektualne usluge kojima bi se mogla poboljšati produktivnost tog dana.

Također, psiholozi širom svijeta savjetuju ljude kako prebroditi najdepresivniji dan. Među savjetima su izbjegavanje loše ishrane i alkohola, gledanje komedija, bavljanje sportom i susreti sa obitelji i prijateljima.

Ekonomisti ključ lošeg raspoloženja vide u financijskim problemima, pa savjetuju građane da još u prosincu racionalnije organiziraju potrošnju.

Osim današnjeg, najdepresivnijeg dana, cijeli siječanj se i bez naputaka Cliffa Arnalla smatra depresivnim mjesecom, što najbolje pokazuje porast broja poziva S.O.S službama te povećani broj samoubojstava, posebice u sjevernim područjima.

hr svijet

{googleAds}<script type="text/javascript"><!--

google_ad_client = "pub-4856610173099525";

/* 300x250, HOSTAMO SL-TEX */

google_ad_slot = "8444226637";

google_ad_width = 300;

google_ad_height = 250;

//-->

</script>

<script type="text/javascript"

src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">

</script>{/googleAds}