Arhiva članaka HRsvijet.net

Piše: Delmin BURSKI

I dok se usijane glave trude sjajiti i prodavati priče o tome kako se trude rješavati nagomilane probleme u zemlji misleći pri tome na najbolji put za sve nas, obični ljudi pokušavaju ostati normalni i živi.

Pritisnuti problemima, najviše prazninom u džepovima i pogubljenim snovima, prestaju biti netko i postaju nešto. Neki brojke, neki prazna slova, neki nekima slučaj. Izgubljen.

Glad u zemlji, pred kojom se zatvaraju oči onih za koje se još uvijek sprema meni u restoranima dok sastanče, natjerala je ljude da se zatvaraju i prosvjeduju u prostorijama koje su im nekad bile i život i san.

Natjerala je ljude da se odreknu i ono malo čovjeka u sebi, da zamišljenu i željenu budućnost zamijene lažnom i teškom stvarnošću. Da postanu nijemi propovjednici boljeg sutra dok nikad u životu nisu imali gore jučer.

I oni sretnici koji rade, naravno na crno, postaju roblje svojih umašćenih gazda jer je opet ovima netko dužan, pa se nema za plaće, koja je nekada pila petog, pa šestog, a sad se prenosi u drugi mjesec. I čeka. Prava na pobunu nema jer roblje nije nigdje upisano, a red robova u zemlji je predugačak. Otići bi značilo odreći se zarađenog, prestati se nadati i cijeli život imati spolni odnos s majkom gazde koji ne da plaće.

I dok su gazdama dužne druge gazde, a tim drugim gazdama neki valjda svemirci, nitko ne zna tko je dužan običnom čovjeku i što. Nije sve u novcu. Preživio je ovaj čovjek i veće gladi, a tuga je duboko posijana u srcima naših ljudi. No, tko će vratiti izgubljene snove, odsanjanu budućnost i želju da se živi barem kao normalan čovjek?

Da se jede kako bi se moglo sito nasmijati. I da se pije, a da iz čaše ne proviri beznađe i jad. I još veća žeđ. /bitno

{googleAds}<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "pub-4856610173099525";
/* 300x250, HOSTAMO SL-TEX */
google_ad_slot = "8444226637";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>{/googleAds}