Arhiva članaka HRsvijet.netKako zaštiti djecu i obitelj od medijskog nasilja i agresivnih manipulatora

AUTOR: Dr.Nada Jačmenica


U vremenu smo kada mediji, i potrošačko društvo uopće, ruše moralna, etička i vjerska načela, čineći ogromno nasilje nad svima nama, a osobito nad najranjivijima- djecom. Ionako urušena obitelj dobiva udarce sa svih strana, a nama, roditeljima, gotovo je onemogućeno odgajati djecu prema vlastitim moralnim i vjerskim načelima. Zgroženi svjedočimo nevjerotanom porastu nasilja među djecom i mladeži, ali protiv toga ne činimo ništa ili premalo. Sastavnici smo naroda i društva koje vječito nariče nad posljedicama, a ne zadire u preventivu i procese rješavanja problema.

Slikom na vrhu članka svjedočim vam o čemu govorim. Vidite naziv i amblem sportske udruge koji se nalaze na njihovom promotivnom materijalu čime postaju medij. Najčešće je to na majicama u koje je odjeveno mnogo maloljetne djece. Već nekoliko godina mnogobrojni roditelji i mještani Svetog Križa Začretja izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog upotrebe navednog uz traženje da se ovaj naziv i znak promijene. U svezi navedenog, konzultirali smo struku (psiholog, liječnik, svećenik, socijalni radnik, vjeroučitelj) koja se slaže da spomenuto:

 • predstavlja nasilje nad djetetom, obitelji i društvom
 • stvara negativno, uznemiravajuće i ponižavajuće životno okruženje
 • štetno djeluje na duševno i duhovno zdravlje djeteta
 • diskriminira žene i majke
 • vrijeđa kršćanske simbole i vjerske osjećaje katolika
 • remeti norme javnog morala
 • predstavlja govor mržnje
 • negativno utječe na međugeneracijsku solidarnost
 • narušava pozitivne obiteljske zasade
 • roditeljima onemogućava odgoj djece prema vlastitim moralnim načelima
 • negativno utječe na moralno prosuđivanje djece i mladeži
 • potiče sklonost agresivnosti i delinkvenciji
 • neprimjereno našoj kulturno- povijesno-vjerskoj tradiciji povezuje uzvišeni pojam MAJKA uz pojam ZLO

Odgovori nadležnih institucija na naša upozorenja poražavajući su i sramotni. One "peru ruke", ne žele otvarati problem te smatraju da povremeni humanitarni rad akterima ove priče daje imunitet na učestale proteste njihovih brojnih sumještana. Time zapravo pokazuju svoju nekompetentnost u svjetlu nepoznavanja problematike i značaja preventive u domeni duševnog i duhovnog uzrastanja djece i mladeži.

Analizirali smo Zakon o udrugama RH i došli do zaključka da po njemu danas nema nikakve zapreke koristiti imena i simbole koji su u suprotnosti s propisima protiv diskriminacije, govora mržnje, izrugivanja institucija poput obitelji i braka, moralnih vrijednosti, vjerskih osjećaja i dr. Iz toga se može zaključiti da udruge mogu koristiti i nacionalističke i fašističke nazive i ambleme, znakovlje raznih sekti i sl.

Kako bi naša država trebala zaštiti svekolika, zakonom predviđena ljudska prava, potrebno je da ta zaštita bude jasno definirana i zakonski regulirana što prema postojećem Zakonu o udrugama nije slučaj. Stoga je navedeni, manjkav zakon neophodno dopuniti odnosno izmijeniti.

Mislim da bi ta nadopuna zakona i promjena navedenog (i sličnih) nedoličnih naziva i amblema bio poticajan znak buđenja svijesti odgovornih katoličkih roditelja. Bio bi to ujedno prvi korak ka izlazu iz začaranog kruga samonipodaštavanja u kojem svojom pasivnošću i nesmotrenošću nanosimo štetu vlastitoj djeci.

Imate li viziju rješenja ovog problema i želite nam pomoći, dobrodošli!

Uime Inicijative za dostojanstvo i kvalitetu života Sveti Križ Začretje,

dr. Nada Jačmenica