Arhiva članaka HRsvijet.net

Zašto uz križ ne bi bilo mjesta i za polumjesec ili drugi vjerski simbol? To pitanje regulirano je Ustavom, ali će se o laičnosti države morati povesti otvorena rasprava, upozorio je Josipović

Novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović neće "sjekirom" rješavati pitanje vjerskih simbola u državnim ustanovama, premda će pokrenuti raspravu o njima.

- Zašto uz križ ne bi bilo mjesta i za polumjesec ili drugi vjerski simbol - odgovorio je Josipović na pitanje u intervjuu RTL televiziji kako gleda na postavljanje raspela u zadarskoj gimnaziji Jurja Barakovića.

- To pitanje regulirano je Ustavom, ali će se o laičnosti države morati povesti otvorena rasprava i dijalog s Crkvom i ostalim vjerskim zajednicama. To pitanje nikako se ne smije rješavati "sjekirom" - upozorio je Josipović, a iz njegova držanja moglo se vidjeti da nije zadovoljan isticanjem vjerskih simbola u državnim prostorijama, pogotovo ako se oni zamjenjuju državnim simbolima.

Njegov prethodnik Stjepan Mesić izazvao je ljetos buru u javnosti inicijativom da se iz dražavnih ustanova uklone vjerski simboli. Josipović se o tom pitanju nije decidirano izjašnjavao u predizbornoj kampanji, premda je sada očito da će se i on pozabaviti tim pitanjem./vecernji

{googleAds}<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "pub-4856610173099525";
/* 300x250, HOSTAMO SL-TEX */
google_ad_slot = "8444226637";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>{/googleAds}