Arhiva članaka HRsvijet.net

Apsolutni rekorder je Tuzlanska županija u kojoj 141 pravna i fizička osoba duguje ukupno čak 134 milijuna maraka. Slijedi je Zeničko-dobojska županija

Federalno tužiteljstvo u sklopu istrage koju je pokrenulo prema svim dužnicima u entitetu po osnovu poreza, izravnih i neizravnih, ali i doprinosa, dobilo je informaciju o svim dužnicima koji nisu isplaćivali doprinose za mirovinsko i invalidsko osiguranje iz čega je vidljivo da je dug prema entitetu narastao na više od milijardu KM.

Od toga iznosa dugovanja za neisplaćene doprinose za mirovinsko i invalidsko osiguranje iznosi čak 398 milijuna KM. Dnevni list objavio je danas popis najvećih iznosa i dužnika po županijama.

Hercegovci najurednije platiše!

Apsolutni rekorder je Tuzlanska županija u kojoj 141 pravna i fizička osoba duguje ukupno čak 134 milijuna maraka. Slijedi je Zeničko-dobojska županija u kojoj se u ovom trenutku nalazi 58 tvrtki i poduzeća koja na osnovu neuplaćenih doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje Federaciji duguju oko 87 milijuna maraka. U stopu ih slijede tvrtke s područja Sarajeva, njih 30 koji trenutačno duguju nešto više od 86 milijuna maraka. Središnja Bosna je također jedan od velikih dužnika prema Zavodu MIO/PIO, odnosno Federaciji, budući da 26 pravnih i fizičkih osoba s ovog područja duguje gotovo 44 milijuna maraka, dok se na području Bihaća nalazi 38 poduzeća i tvrtki koje duguju nešto više od 33 milijuna maraka.

Suprotno tvrdnjama sarajevkih medija tvrtke iz Hercegovine nisu među većim dužnicima, pa tako 14 pravnih i fizičkih osoba s ovog područja duguje oko 1,7 milijuna maraka. Nešto bolje stanje je na području zapadne Hercegovine gdje dug doseže 1,6 milijuna maraka.

Više od milijardu maraka

S druge strane područje Livna kotira nešto lošije, pa je tako dug tvrtki s ovog područja veći od sedam milijuna maraka, dok je područje Goražda zaslužilo najbolju ocjenu jer 15 tvrtki obuhvaćenih ovim izvješćem duguje tek oko 900 tisuća maraka.

Prema dosadašnjim podacima na osnovu izravnih i neizravnih poreza tvrtke s područja Federacije duguju oko 780 milijuna maraka. Inače glavni federalni tužitelj Zdravko Knežević zatražio je od nadležnih institucija da mu dostave sve brojke o dugovanjima i to po različitim osnovama./pincom


{googleAds}<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "pub-4856610173099525";
/* 300x250, HOSTAMO SL-TEX */
google_ad_slot = "8444226637";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>{/googleAds}