Arhiva članaka HRsvijet.net


Bosna i Hercegovina će do kraja siječnja sa Srbijom i Hrvatskom potpisati sporazume o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim djelima. Odmah potom usljediće i prva hapšenja pravosnažno osuđenih bjegunaca, koji su zloupotrebili dvojno državljanstvo, kako bi se sakrili u drugoj državi.

"Od ukupno 282 osobe kojima su sudovi u BiH izrekli pravosnažne zatvorske kazne, u Hrvatsku je pobeglo 100, dok je utočište u Srbiji našlo njih 117, a u Crnoj Gori 24. Gdje se kriju ostali nije nam poznato, ali pretpostavljamo da se i oni nalaze na teritoriju jedne od pomenutih susjednih država", izjavio je sekretar Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić, za banjalučki "Fokus".

Halilagić je rekao i da se sporazumi ne odnose na nepravosnažno osuđene, među kojima su Branimir Glavaš, osuđen na 10 godina zatvora i krije se u BiH, ili bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić, koga je Sud BiH osudio na 10 godina zatvora zbog kriminala u Hercegovačkoj banci, a koji je prebjegao u Hrvatsku.

Halilagić je dodao i da sporazumi, koje će potpisati ministri pravde tri države, da bi potom bili ratificirani, predstavljaju dokument koji ukida princip dobrovoljnosti.

"Izmjene postojećih sporazuma o međusobnoj pravnoj pomoći, odnosno izvršenju sudskih odluka u krivičnim djelima, omogućavaju izdržavanje kazne u jednoj od država, i to bez pristanka osuđene osobe. Dakle, izjednačava se odnos tri države prema bjeguncima, bez obzira na državljanstvo, i time ujedno otklanjaju sadašnji problemi u vezi s provođenjem pravosnažnih sudskih odluka za krivična djela", objasnio je Halilagić.

HRsvijet.net

 

{googleAds}<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "pub-4856610173099525";
/* 300x250, HOSTAMO SL-TEX */
google_ad_slot = "8444226637";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>{/googleAds}