Arhiva članaka HRsvijet.net

  

Djeca koja su odgajana u strogoći, kasnije su puno uspješnija u životu, tvrdi novo istraživanje. Ravnoteža u toplini i disciplini puno je bolja odgojna metoda od autoritativne, potkupljivačke ili popustljive.

Djeca starosti pet godina sa strogim roditeljima, imaju dvostruko više šanse kao odrasli pokazivati dobre karakterne osobine i sposobnosti. Autorica istraživanja Jen Lexmond kazala je: "Povjerenje, toplina i disciplina su najvažnije".
 
Životne šanse

Prema izvješću, kvalitete poput primjenjivanja naučenog, samokontrole i empatije mnogo su razvijenije kod djece čiji roditelji su bili strogi. Te su kvalitete od vitalnog značaja kad su u pitanju životne prilike, mobilnost i mogućnosti.
 
Isto tako, te se kvalitete oblikuju u predškolskoj dobi.


Izgradnja karaktera


U istraživanju su analizirani rezultati prikupljeni u 9.000 kućanstava diljem Velike Britanije. Djeca iz bogatih obitelji imala su dvostruko veću šansu razviti kvalitete potrebne za uspjeh u životu, od djece koja su odrasla u siromašnijim obiteljima.

Osim toga, djeca koja odrastaju uz oba roditelja, također su uspješnije usvajala karakterne osobine koje olakšavaju uspjeh, od djece koja su odrastala uz jednog roditelja ili u obiteljima sa pomajkom ili očuhom.
 
No, tamo gdje su roditelji primjenjivali stroge, pravedne i disciplinarne odgojne mjere, te su razlike među bogatima i siromašnima te obiteljima općenito, nestajale.

Stoga su istraživači zaključili da je roditeljstvo najvažniji faktor s najvećim utjecajem na uspjeh djece, bez obzira iz kakvih obitelji ona dolaze.

Ostali pozitivni utjecaju uključuju dobru edukaciju i - dojenje. Zaposlenost ili nezaposlenost roditelja nema utjecaja na razvoj pozitivnih karakteristika u predškolaca.

Samopouzdani, vješti roditelji koji primjenjuju strože metode odgoja i disciplinu, ali ih balansiraju toplinom i ljubavlju, ključni su faktor u razvijanju karakternih osobina ključnih za uspjeh djece./
mojedijete.com

{googleAds}<script type="text/javascript"><!--

google_ad_client = "pub-4856610173099525";

/* 300x250, HOSTAMO SL-TEX */

google_ad_slot = "8444226637";

google_ad_width = 300;

google_ad_height = 250;

//-->

</script>

<script type="text/javascript"

src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">

</script>{/googleAds}