Arhiva članaka HRsvijet.net

Zajedničke izlazne ankete RTL televizije i Nove TV predviđaju pobjedu Ive Josipovića. On naime osvaja 64,6 posto glasova birača, a nezavisni kandidat Milan Bandić 35,4 posto glasova.

Burnim su pljeskom u stožeru Ive Josipovića popratili izlazne ankete. Kandidat SDP-a Ivo Josipović osvaja 64,6 posto glasova birača, a nezavisni kandidat Milan Bandić 35,4 posto glasova, predviđaju zajedničke izlazne ankete RTL televizije i Nove TV.

No, to su tek neslužbene procjene rezultata, za prve službene rezultate opet treba pričekati ponoć za izvještaj Državnog izbornog povjerenstva. No, ovo se čini prevelikom razlikom da bi je Bandić mogao sustići čak i s glasovima iz dijaspore.

U nedavnim istraživanjima raznih agencija, razlika u postotku glasova između dvojice predsjedničkih kandidata bila je neznatno manja. Josipoviću su prognozirali oko 55 posto, a Bandiću oko 40 posto glasova.

Posljednje ankete o pobjedničkom kandidatu objavljene tri dana prije izbora davale su SDP-ovu kandidatu Ivi Josipoviću prednost od više od 15 posto za nezavisnim kandidatom Milanom Bandićem. Prema toj Pulsovoj telefonskoj anketi Ivo Josipović dobio je 55,8 posto glasova, a Milan Bandić 39,5 posto.

U moru novinskih tekstova o budućem predsjedniku Hrvatske, prednost je uvijek bila na strani Ive Josipovića, posebice nakon prvoga izbornog kruga kada je njegova prednost bila malo slabija nego na kraju drugog kruga. Josipoviću je bilo naklonjeno 53,5 posto glasača, a Bandiću 33,7 posto.

Na samim izborima u prvom krugu glasovanja Josipović je imao zavidnu prednost u odnosu na protukandidata Bandića, koja se s vremenom bitno umanjila. U prvom krugu Bandić je zaradio povjerenje samo 14,84 posto glasača, a Josipović 32,44 posto. /vecernji

{googleAds}<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "pub-4856610173099525";
/* 300x250, HOSTAMO SL-TEX */
google_ad_slot = "8444226637";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>{/googleAds}