Arhiva članaka HRsvijet.net

Stanje u poplavljenim područjima duvanjske općine više je nego kritično. Tijekom dana razina vode još je porasla, budući da su u selima ispod Ljubuše provrila sva  vrela, pa i ona koja su u posljednjih trideset, četrdeset godina bila neaktivna.

Poplavljeni su mnogi objekti, voda se ulila u podrume, a u nekoliko kuća kraj  Perića mostu, Vedašiću i Mandinu Selu voda je prodrla u prizemne prostorije. Kritično je i na potezu od Mokronoga do Vedašića, a Lipa je potpuno odsječena od svijeta.
Tijekom dana članovi Stožera civilne zaštite, djelatnici Komunalnog i policije, zajedno sa stanovnicima tamošnjih sela  pokušavali su odvratiti vodu od kuća i bagerima su prokopali cestu na nekoliko mjesta.  Pokušalo se i činilo sve što je u ljudskoj moći da se spase najugroženija područja i objekti, ali u ovakvoj situaciji kad vrije na sve strane, nije moguće puno učiniti.

"Ne smijemo ni pomisliti što bi se moglo dogoditi ukoliko se izjednači razina vode u gornjem  i donjem toku rijeke Šujice" - kazao je to tijekom večerašnjeg gostovanja na Radiju Tomislavgrad općinski načelnik Ivan Vukadin. Ali istaknuo je da unatoč ogromnim materijalnim štetama ohrabruje činjenica da ljudski životi za sada nisu ugroženi.
I razina vode na ponoru Šujice nikad nije bila veća, a most u Kovačima, ukoliko kiša nastavi padati, uskoro bi se mogao naći pod vodom.    

Večeras je zasjedao općinski Krizni stožer civilne zaštite, koji je zbog iznimno ozbiljne situacije donio odluku o potpunom zatvaranju cesta od Perića mosta prema Lipi i od Mandina Sela prema Borčanima.  
Dionicom Mokronoge - Lug – Sarajlije ne preporuča se vožnja jer je cesta većim dijelom preplavljena i svi oni koji se s automobilom upute ovom dionicom voze na vlastitu odgovornost.  Isto vrijedi i za prometnicu od Letke prema Vedašiću.
U hitnim slučajevima stanovnici, poplavom ugroženih područja, mogu nazvati policiju na broj 122, Vatrogasno na 123, te Dom zdravlja, odnosno Hitnu na broj 124. Od danas im je na raspolaganju i broj Stožera civilne zaštite 356 - 449.
Načelnik je također izvijestio javnost da je  vojska stacionirana u Livnu u pripravnosti i da će ukoliko bude potrebe priskočiti u pomoć.
Stanje je u svakom slučaju vrlo ozbiljno i pred Duvnjacima koji ne pamte ovakve poplave u svom kraju, zacijelo je još jedna besana noć puna strepnje i neizvjesnosti./radiotomislavgrad