Arhiva članaka HRsvijet.net


Neobrezane muškarce najčešće muče dva problema: fimoza i parafimoza. U nastavku, pročitajte što je to?

Fimoza i parafimoza

Kod neobrezanih ili nepravilno obrezanih muškaraca, događaju se dva problema s prepucijem (kožica penisa). Jedna od njih je fimoza, pri kojoj kožicu ne mogu vratiti nazad na glavić penisa. Kod događa se da se kožica ne može prevući na glavic jer je stegnula područje oko oboda glavića te tamo nabreknula. To je vrlo opasno jer kožica stisne to područje te ometa protok krvi. Fimoza je pojava koja je česta kod dječaka, riješava se manjim operativnim zahvatom koji je najbolje napraviti u dječijoj dobi, tako je manje neugodno. Dugoročno fimoza može uzrokovati ograničenu erekciju te vrlo bolnu masurbaciju i seks.

Uzroci, koji dovode do problema

Najčešći uzroci koji vode do fimozne upale su slaba higijena ili prethodna oštećenja prepucija. Do parafimoze dovode stanja koja zahtjevaju da kožica penisa nije dugo vremena prevučena preko glavića. To uključuje nepravilno obrezan penis, često stavljanje katetera u mokraćovod ili neke neobične seksualne prakse.


Simptomi

Ukoliko kod sebe ili svog djeteta primjetite sljedeće simptome, može značiti da imate posla s fimozom: poteškoće s mokrenjem, bol pri mokrenju, krv u urinu i bol u penisu. Kod parafimoze bol u penisu je vrlo jaka i intenzivna, posebno na zadnjem dijelu glavića također se očituje u promjeni boje penisa. To se događa zbog nemogućnosti protjecanja krvi kroz penis.


Medicinska pomoć

Fimoza obično ne zahtijeva hitnu medicinsku pomoć, no ukoliko se ne liječi može dovesti do parafimoze koj zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. U slučaju da ne možete vratiti kožicu preko glavića i osjećate bol, potražite medicinsku pomoć. Liječnik prvo napravi pregled genitalija, uzme uzorak mokraće potom koristi instrumente koji služe kako bi se kožica raširila. To je često postupak kojim se riješava otežano mokrenje. Kod parafimoze liječnik savjetuje da pacijent stavi hladan oblog na penis te pokuša prevući prepucij na silu. Ako mu taj postupk ne uspije, potreban je operativni zahvat pod lokalnom anestezijom.

Kako si pomoći doma?

Za sada nema preporučljivog savjeta kako prevenirati fimozu i parafimozu. Ali liječnici savjetuju neke stvari, muškarci trebaju brinuti o higijeni svog spolovila na način da penis redovito peru toplom vodom i pH neutralnim sapunom. Kako bi riješili parafimozu pokušajte na penis staviti hladni oblog kako bi ublažio oteklinu. Najjednostavnije je da u rukavicu ili čarapu napunite ledom i u to stavite penis. Kada primjetite da je oteklina splasnula, pokušajte prevući kožicu preko glavića.

Korisni podaci

U oba slučaja, redovito posjećujte urologa. U slučaju da dijete ima problema s fimozom, razmislite o obrezivanju, kako se fimoza ne bi ponovila u kasnijim godinama. Fimoza stvara probleme neobrezanim muškarcima, zato je obrezivanje dobra prevencija ukoliko želite takvih tegoba poštedjeti svoje dijete ili sebe./intimatemedicine.com.hr
{googleAds}<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "pub-4856610173099525";
/* 300x250, HOSTAMO SL-TEX */
google_ad_slot = "8444226637";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>{/googleAds}