Arhiva članaka HRsvijet.net

Izborna šutnja traje i na dan izbora, 10. siječnja, a Državno izborno povjerenstvo (DIP) je još u prvome krugu izbora izvjestilo da se nakon 19 sati, kada završava glasovanje, mogu objaviti rezultati izlaznih anketa (exit poll), ali i upozorilo radijske i televizijske nakladnike da je javnost potrebno jasno i pravodobno obavijestiti o metodologiji izrade tih anketa kako bi se u građana izbjegao dojam da je riječ o izbornim rezultatima.

Rezultate izbora, naime, utvrđuje i javno objavljuje DIP na temelju rezultata glasovanja na svim biračkim mjestima, a na temelju zapisnika o radu biračkog odbora i zapisnika o radu općinskih i gradskih izbornih povjerenstava.

Građani će u drugome krugu birati između kandidata SDP-a Ive Josipovića i kandidata Milana Bandića koji su u prvome krugu među 12 kandidata osvojili najveći broj glasova.

U nedjelju, 10. siječnja, tako će nešto manje od 4,5 milijuna birača moći glasovati na 6863 biračkih mjesta u zemlji i inozemstvu i odlučivati tko će od dvojice kandidata biti na čelu Hrvatske u idućih pet godina.

U Hrvatskoj je otvoreno 6550 biračkih mjesta, a za glasovanje u inozemstvu, kao i prvome krugu, bit će otvoreno 250 biračkih mjesta u 55 zemalja, najviše njih u Bosni i Hercegovini, ukupno 124.

Otvorena su i 63 posebna biračka mjesta (zatvori, brodovi), a među njima su, otvorena tri biračka mjesta za hrvatske vojnike koji se nalaze u misijama na Golanu, u Afganistanu i na Kosovu.

Kao i u prvome krugu, slijepe i slabovidne osobe moći će glasovati neposredno, bez ičije pomoći, budući da su i u drugome krugu za njih tiskani glasački listići na Braillevom pismu. Na taj će način potpuna tajnost glasovanja biti omogućena i za 6000 slijepih i slabovidnih osoba u Hrvatskoj, a što na dosadašnjim izborima nije bio slučaj.

Predsjednik Republike Hrvatske bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno predsjednik će postati kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas).

Ako kandidati dobiju isti broj glasova, izbor se još jednom ponavlja.

Nedjeljni izbori, peti su izbori od hrvatske neovisnosti na kojima birači izravno biraju predsjednika države. Do sada su po dva puta izabrali Franju Tuđmana (1992. i 1997.) te Stjepana Mesića (2000. i 2005.). /business

{googleAds}<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "pub-4856610173099525";
/* 300x250, HOSTAMO SL-TEX */
google_ad_slot = "8444226637";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>{/googleAds}