Arhiva članaka HRsvijet.net

 

Priče o svinjskoj gripi danima su popunjavale prazan medijski prostor, neke su televizijske kuće u udarnim terminima emitirale priloge duže od deset minuta, resorni ministar Milinović na cijepljenje je 'dovukao' cijelu svoju obitelj, a sve za ništa. Hrvatska je zbog straha od pandemije virusa A H1N1 naručila milijun i pol doza cjepiva. Do sad ih je stiglo 340 tisuća, a potrošeno ih je samo 10 tisuća. Budući da interes za cijepljenje ne postoji, a da ministarstvo zdravstva ne misli trošiti dodatni novac na promidžbu, milijun i 160 tisuća doza cjepiva Hrvatska će otkazati švicarskoj kompaniji Novartis, piše Večernji list. Ministar Darko Milinović pritom tvrdi da Hrvatska, odnosno HZZO koji po ugovoru cjepivo kupuje i plaća, neće imati nikakve financijske štete.

Milinović: 'Straha za eventualne financijske sankcije nema

«Učinio sam sve radi mobilizacije ljudi da se cijepljenjem zaštite od nove gripe. Osobno sam razgovarao i na cijepljenje pozvao bar stotinjak ljudi. Ali, zanimanja za cijepljenje jednostavno nema. Kako ne bih trošio novac na dodatnu promidžbu, odlučio sam otkazati svu preostalu količinu cjepiva koja do sada u Hrvatsku nije stigla», pojasnio je Milinović. Napominje da straha za eventualnu financijski štetu nema, budući da se prilikom potpisivanja ugovora s Imunološkim zavodom kao zastupnikom Novartisa vodilo računa i o zaštitnoj klauzuli. Ugovorom je, naime omogućeno otkazivanje naručenog cjepiva otkaže, bez ikakve eventualne financijske kazne.

Svinjska gripa može se vratiti ove, ali i sljedeće zime

«Potpuno su netočna predviđanja i prozivke da ćemo zbog velike količine neiskorištena cjepiva u smeće baciti i cjepivo i 50 milijuna kuna. HZZO je precizno naručio 1,5 milijuna doza cjepiva za 70 milijuna kuna. Otkazivanjem 1,16 milijuna doza, 54,5 milijuna kuna moći će se preusmjeriti u druge potrebe zdravstva», pojasnio je Milinović. Stručnjaci tvrde da je pandemijski virus u fazi povlačenja. No, očekuje se da će se taj virus vratiti još ove zime, a najvjerojatnije i sljedeće. Cjepiva stoga ima dovoljno za one koji strahuju od novog vala svinjske gripe u veljači, a uskoro nam stiže i redovita sezonska gripa.

 

nacional.hr