Arhiva članaka HRsvijet.net

Predsjedništvo HDZ 1990. upozorilo je u petak da se Bosna i Hercegovina nalazi bliže raspadu nego integraciji zbog srpske i bošnjačke politike diskriminacije, te da Hrvati hitno moraju stvoriti uvjete koji bi im omogućili da u BiH ne budu u podređenom položaju.

Foto: Lijevo, Dragan Čović (dnevni avaz)

- Stanje u BiH i dalje se pogoršava i ako se nastave te tendencije BiH je bliža raspadu nego integraciji. Glavni su uzroci ovakvog neodrživog stanja separatističke tendencije iz Banje Luke i nazovi integralističke iz Sarajeva, kojima u ovoj fazi odgovara status quo, a sve u cilju ostvarivanja dominacije u dijelu ili čitavoj BiH - navodi se u priopćenju predsjedništva HDZ-a koje se u petak sastalo u Mostaru.

HDZ 1990. tvrdi da je prijedlog ustavnih promjena iz Butmira temeljen na ''trulim temeljima'' Daytonskog sporazuma, bez ambicije da se bitno rješava položaj hrvatskog naroda.

Stranka smatra da hrvatskom narodu u BiH u takvim okolnostima ne preostaje ništa drugo ''nego nastaviti vlastitim putem, koji će osigurati opstanak Hrvata kao političkog naroda, a ne kao podanika, na prostorima BiH''.

HDZ 1990. je najavio da će predložiti okupljanje svih političkih snaga hrvatskog naroda i održavanje Hrvatskog foruma oko preustroja zemlje. javno

{googleAds}<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "pub-4856610173099525";
/* 300x250, HOSTAMO SL-TEX */
google_ad_slot = "8444226637";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>{/googleAds}