Arhiva članaka HRsvijet.net


Ekipa HRsvijeta na licu mjesta. Izvještavamo ekskluzivno iz Münchena, o tijeku istrage protiv nezakonite prodaje Hypobanke.


POKUŠAVA LI SE AFERA HYPO ZATAŠKATI?

 

U posljednjih nekoliko dana dobijali smo informacije, da je Pokrajinskom sudu u Klagenfurtu poslano "pojačanje" od strane njemačke vlade, kako bi se "gospodarska afera desetljeća" što brže i efikasnije razriješila. Nažalost, jučer nas je sud u Klagenfurtu jasnim riječima demantirao:  "To nije točno, nismo dobili nikakvu potporu", rekao nam  je šef tužitelja, Gottfried Kranz.

Naravno, u ovako osjetljivim slučajima bilo bi jako poželjno imati što više stručnog osoblja ", rekao je Kranz. Također ni bankarski stručnjak, kojega, u skladu sa zakonskim izmjenama u 2010, austrijsko pravosuđe ima mogućnost zatražiti, još uvijek se ne pojavljuje. U tajništvu suda u Klagenfurtu dobili smo pojašnjenje, da su glavni "krivac" za ova kašnjenja, nedavno završeni Božićni i Novogodišnji blagdani, tradicionalno vrijeme godišnjih odmora. S obzirom na važnost i medijsku pozornost koja prati ovaj slučaj, možemo s pravom konstatirati da su najviši politički čimbenici iz nekoliko europskih zemalja, već "umiješali svoje prste" u neovisno i transparentno djelovanje pravosudnih organa, s ciljem da se cijela istraga malo uspori te da bi se dobilo na  prijeko potrebnom vremenu za "sklanjanje osjetljivih dokumenata".

Činjenica je ipak, da će se bakarski stručnjak  koristiti, no nije još predviđen početak njegovog angažmana. Koruškoj policiji je već od prosinca, na raspolaganju i posebna interventna jedinica,"Soko Hypo ', koja se sastoji od petnaest profesionalnih kriminalista, specijaliziranih za gospodarske i političke afere.

Od novosti u samoj banci, valja izdvojiti da će manageri prisilno nacionalizirane banke, odsada voziti automobilima, jer banka namjerava prodati njihov privatni zrakoplov, koji je često korišten za "sumnjive letove" prema južnoeuropskim i balkanskim državama. Radi se o modelu Cessna Citation Ultra, koji postiže putnu brzinu od nekih 800 km/h, a privatni letovi managera ove koruške banke, bili su od 2002. uknjiženi preko, u tu svrhu osnovane firme "Alpe-Adria-Bedarfsflug GmbH". No, istražitelji su prelistavajući papire, i tu pronašli niz nelogičnosti i prekršaja, a ta posebno registrirana firma, koja je služila samo privatnim i poslovnim letovima vodstva banke - zabilježila je minus u iznosu od 2 milijuna eura.

Tim avionom su manageri vjerovatno doletjeli i na tajne razgovore sa premijerom Sanaderom, prilikom završnih dogovora oko prodaje banke. Ivo Sanader je u medijima već objavio demantij u kojem je porekao bilo kakve veze s poslovima vezanim uz Hypo banku, ali je kao potkrijepu svojim tvrdnjama istaknuo činjenicu kako u ranim devedesetima, s pozicije pomoćnika ministra, nije mogao utjecati na tako važne poslove kao što je uvođenje nove banke na naše tržište.

Situacija se međutim promijenila kad su, petnaestak godina kasnije austrijski novčari odlazili sa punim vrećama. Tadašnji hrvatski premijer je u to vrijeme, naravno, mogao vršiti pritisak na HNB, a odgovor na pitanje je li to i napravio ćemo još malo pričekati...

STROŽA PRAVILA OKO FINANCIRANJA POLITIČKIH STRANAKA

Politolog i stručnjak za stranačka financiranja, Hubert Sickinger, zahtjeva hitno pooštravanje zakona o financiranju političkih stranaka u Austriji. Razlog tome je veliki broj novinskih napisa te anonimnih dojava i dokumenata, koji aludiraju na umiješanost vodećih političkih snaga Austrije - u aferu Hypo.

Nedavna izvješća su još jednom otvorila sumnju, da se u koruškom  BZÖ danas (FPK) i Austrijskoj narodnoj stranki, "okoristili " prodajom "Hypo Group Alpe Adrie"  BayernLB-u te 2007. godine dobile tim putem milijune eura. Prozvane stranke naravno demantiraju takve insinuacije, pa čak i nude uvid u njihovu dokumentaciju, kako bi se sve špekulacije opovrgnule. Hubert Sickinger preporuča da financijska policija ovaj "ljubazan poziv" stranaka hitno iskoristi, jer je uvjeren da bi otkrića u stranačkim ladicama bila uzbudljiva i kontroverzna. Slijedeći korak je na austrijskom pravosuđu....

Ostanite uz HRsvijet i dobijte provjerene informacije s lica mjesta. Naša ekipa u Münchenu će vas svakodnevno izvještavati o najnovijem stanju stvari i tijeku istrage o financijskom skandalu desetljeća...

IZVJEŠTAVAJU: Goran Majić / Romano Sole