Arhiva članaka HRsvijet.net

Koordinator Europske unije za borbu s terorizmom Gilles de Kerchove se blago suprostavio općoj primjeni skenera za cijelo tijelo u europskim zračnim lukama.

Ne bi trebalo inzistirati na sustavnoj primjeni uređaja na sve putnike i na sve letove. Mogli bi se izabrati neki letovi i skenirati njihovi putnici, a možda i dio drugih putnika, rekao je de Kerchove za Financial Times Deutschland.

Ako se zajamči zaštita privatnosti, ako se bude poštovalo pravo na zaštitu podataka i ako uređaji omoguće djelotvorniju kontrolu, bit ću za brzo donošenje odluke, dodao je, ocijenivši poželjnim da Europska komisija iznese svoj prijedlog.

Španjolsko predsjedništvo EU-a, uz potporu zrakoplovnih stručnjaka iz europskih zemalja, zauzelo se za donošenje zajedničkog stajališta o primjeni skenera za cijelo tijelo.

Nizozemska i Velika Britanija odlučile su opremiti skenerima svoje zračne luke, ali su Njemačka i Španjolska mnogo suzdržanije. Francuska i Italija razmišljaju da uskoro probno uvedu skenere u neke zračne luke.

Čini se sve više da se kreira neki hororscenarij oko nas. Za svaki učin jednog tkz. terorista cijeli svijet mora platiti visoku cijenu sa ukidom osobne slobode. Teško je vjerovati da se to sve za naše dobro čini.

Video: Film Total Recall