Arhiva članaka HRsvijet.net

Paul Ekman je pionir u proučavanju emocija i njihove povezanosti s izrazima lica. Smatran je jednim od najznačajnijih psihologa 20. stoljeća, autor je mnoštva članaka te nekoliko knjiga iz tog područja. 2009. godine, Time magazin ga je uvrstio na listu 100 najutjecajnijih ljudi u 2009. godini.

Kroz godine istraživanja razvio je FACS (Facial Action Coding System), da klasificira svaki ljudski izraz lica. Ekman je provodio i objavio istraživanja na širokom spektru tema s područja neverbalne komunikacije. Njegov rad na području detekcije laganja nije se samo orijentirao na lice, nego i na ostatak tijela.

Osnovne emocije koje možemo pročitati s izraza lica su : ljutnja, gađenje, strah, sreća, tuga, iznenađenost

Kasnije je Ekman proširio listu i dodao neke emocije, koje se ne kodiraju samo u izrazu lica, na primjer: prezir, sram, krivnja, zadovoljstvo, uzbuđenost, itd.

Kroz svoj rad, razvio je i software za treniranje prepoznavanje izraza lica:

METT (Micro Expression Traning Tool) – ovaj program je namijenjen ljudima čiji posao zahtjeva evaluaciju istinitosti iznesenih tvrdnji. Znači, ljudima koji rade u policiji, osiguranju, prodaji, obrazovanju….

SETT (Subtle Expression Training Tool) – služi za treniranje prepoznavanja minimalnih izraza lica, koji se često odnose samo na pojedine dijelove lica, obrve, usne, obraze, nos…

Ti mali pokreti se mogu desiti u samom začetku neke emocije, sama osoba čak niti ne mora biti svjesna da počinje osjećati određenu emociju, ali vi hoćete. Takvi izrazi mogu se pojaviti uslijed svjesnog i namjernog pokušaja skrivanja emocija, ali tračak se ipak pokazuje, također je moguće i u slučaju kada su emocije potisnute, te osoba ni sama nije svjesna da to osjeća.

Iz biografije vidimo da je Paul Ekman doktorirao kliničku psihologiju na sveučilištu Adelphi. Jedno vrijeme radio je za vojsku, a zatim godinama na institutu za neuropsihijatriju Langley Porter. Dobitnik je mnogih nagrada za svoj rad.

Web stranica:  http://www.paulekman.com/

Autor: Vlatko Lacković

{googleAds}<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "pub-4856610173099525";
/* 300x250, HOSTAMO SL-TEX */
google_ad_slot = "8444226637";
google_ad_width = 300;
google_ad_height = 250;
//-->
</script>
<script type="text/javascript"
src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>{/googleAds}