Arhiva članaka HRsvijet.net

Na samom kraju kazališne sezone udruga Ljubitelji glazbe i Hrvatsko narodno kazalište Split praizvela je na velikoj pozornici splitskog kazališta dječju operu Benjamina Brittena Mali dimnjačar. U ovoj razigranoj glazbeno-scenskoj priči o dječjem prijateljstvu i uzajamnosti okruženi brojnim dječjim zborom i malim solistima komične likove lakomih i priglupih „odraslih“ tumači pet opernih profesionalaca, a uloge Crnog Boba i Toma na praizvedbi tumačio je Giorgio Surian, bas-bariton svjetskog glasa.


Operom ravna dirigent maestro Hari Zlodre, u režiji Jelene Posavec Tušek, a izvodi se u prijevodu i prilagodbi Branke Šegvić.

Benjamin Britten (1913-1976) najznačajnija ličnost suvremene engleske glazbe, skladatelj je koji je posebnu pažnju posvećivao upravo djeci, pa je svog Malog dimnjačara (The Little Sweep) ujedno zamislio i kao poduku o tome kako nastaje opera. Opera je nastala 1949. kao drugi dio projekta Načinimo operu! (Let's Make an Opera!) odmah se pokazala magnetom za uvođenje djece i mladih u čudesni svijet opere. Dječje su opere iznimno rijetke, u bogatom, glazbeno-scenskom repertoaru Splita i ovo je bila prava prigoda da se to ispravi. Nadahnuta Brittenovim uputama, splitska mezzosporanistica Žana Marendić Bučević osnovala je udrugu Glazbeni laboratorij Split, a potom se prionula stvaranju operu u kojoj je pet opernih profesionalaca okruženo s pedesetak djece i mladih: od glazbenih škola cijelog splitskog bazena, pa do akademija Splita i Zagreba. Svi zajedno, oni osim što nas žele zabaviti također nam nose poruke ljubavi, prijateljstva i zajedništva kao onih vrijednosti koje su istinski temelj svake sretne priče. Ona tumači lik Miss Baggot. Pored nje na pozornici su, od opernih profesionalaca, već spomenuti Giorgio Surian,Mate Akrap koji će na dvije predviđene reprizne izvedbe tumačiti likove Crnog Boba i Toma, te Branka Pleština,Tea Požgaj i Tea Slavica. U naslovnoj ulozi malog dimnjačara Sama izmjenjuju se dječaci Andrej Bartul Jabuka i Ante Grgić, a pedesetoročlani zbor sastavljen je od djece pjevača iz zborova iz Splita, Solina, Dugopolja, Kaštela i Trogira, te studenata Glazbenog odjela splitske Umjetničke akademije, te studenata pjevanja Muzičke akademije iz Zagreba. Svira Splitski gudački kvartet pojačan četveroručno sviranim klavirom i udaraljkama.

Mali dimnjačar je komična, ali i odgojno glazbeno-scenska priča o siromašnom devetogodišnjem dječaku Samu koji, da bi preživio, mora čistiti dimnjake. Kada dospije u nevolju, odnosno zapne u dimnjaku gospodske kuće, tamošnja djeca odluče mu pomoći. Djelo, po riječima maestra Zlodre, iako prikladno za dječji uzrast, ima sve elemente prave opere. „Glazbeno, kombinacija je to djetinjaste zaigranosti i visoke Brittenove estetike. Odraslim je pjevačima skladatelj nemilosrdno postavio visoke zahtjeve, a prema djeci je bio nježan“.

Svakako najpoznatije ime ove izvedbe je bas-bariton svjetskog glasa Giorgio Surian. „Poziv da nastupim u Malom dimnjačaru bez razmišljanja sam prihvatio motiviran altruističkom inicijativom moje kolegice Žane Marendić Bučević i maestra Harija Zlodre da se obnovi operna publika. A to se može napraviti samo tako da se mladima pokaže što je opera, najkompleksnije umjetničko djelo u kojem se sve grane umjetnosti spajaju, od glume, pjevanja, sviranja, arhitekture, scenografije, kostimografije, pa šminke, frizeraja... cijeli je to jedan veliki svijet u malom. Šteta bi bila izgubiti takvu umjetničku granu i zato nisam mogao odbit poziv kolega koji su napravili ovo veliko djelo kojim možemo djeci približiti operu. Ponosan sam što sudjelujem u jednoj ovako značajnom ostvarenju. Jer ovo je prava velika predstava, samo u maloj operi, napisanoj baš za djecu.“ Ulogu Clema, sina Crnog Boba igra tenor Stefano Surian, student prve godine pjevanja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi svoga oca Giorgia uz kojega će i debitirati u svojoj prvoj profesionalnoj opernoj ulozi.

Redateljica Jelena Posavec Tušek ističe kao poantu cijele predstave isticanje važnosti dječjeg prijateljstva. „Sam kao devetogodišnji dječak ulazi u dimnjake da bi ih čistio, a dobrostojeća se djeca udružuju u zamisli da ga spase. Drugi je važan pogled odgojni. Stoga sam nadopisala kratki uvod u kojoj smo dječjoj publici na početku objasnili neke osnovne pojmove, kao tko je to dirigent, orkestar, opera i tako dalje“.

Ova je opera posljednji put izvedena 1971. godine na poticaj i pod ravnanjem maestra Silvija Bombardellija. Zanimljivo je i važno napomenuti kako je i tada predstavu vodila ista inspicijentica, Elza Tudor Gančević.

Mali dimnjačar na pozornici HNK Split može se još pogledati reprizno 29. i 30. svibnja.


Dragica Zeljko Selak

Foto: Arhiva HNK-a