ISTAKNUTE VIJESTI

Vladimir Ferdelji tvrdi kako je program put ka nepovratnom uništenju industrije, pa se bez zadrške oštro obrušio na Vladu i njezine savjetnike.

Vladin program mjera gospodarskog oporavka prvenstveno je usmjeren stabiliziranju javnih financija, a sa stanovišta industrije on je nastavak deindustrijalizacije, ocijenio je predsjednik HUP-CRO Industrije Vladimir Ferdelji na konferenciji za novinare.

Predsjednik Vijeća članica HUP-a Ivan Miloloža je pak na konferenciji rekao kako je stav HUP-a da podržava mjere Vlade te da se mora prići njihovoj provedbi. Dobro je da su mjere napokon donesene, pričekajmo provedbu, pa ćemo ih moći procijeniti, kaže Miloloža. Napominje kako je u analizi mjera među 92 aktivnosti pronašao 12 koje se odnose na industriju, 11 na opće gospodarstvo, a 69 po njegovoj ocjeni služe stabilizaciji javnih financija.

Riječ 'industrija' javlja se samo jednom na 27 stranica, kao i 'izvoz', a 'proizvodnja' se uopće ne spominje, jer je, kaže Ferdelji 'toliko mrska autorima programa da je ne mogu ni izgovoriti'.

Navodi i da nema ni naznaka promjene tečajne politike, unatoč aprecijaciji kune koja uništava izvoznike.

- Program je put ka uništenju hrvatske industrije do neobnovljivosti i siguran put u poziciju ekonomskog roblja - rekao je Ferdelji.

Genijalci su oni koji su bili autori politika i koji su doveli do lošeg stanja

- Dobili smo popis mjera koje vode ka daljnjoj deindustrijalizaciji, sukladno vjerovanju autora programa da Hrvatskoj nije potrebna industrija - kaže Ferdelji.

Napominje da program nije prošao nikakvu stručnu raspravu te da su ga, kako je rekao, izradili 'genijalci koji su bili autori više fenomenalnih ekonomskih politika koje su nas dovele do stanja u kojem jesmo, a koji su unatoč tome vladini savjetnici i autori programa'.

Razlika u odnosu na dosadašnje programe po Ferdeljijevoj ocjeni je u tome što se gospodarska stabilnost države bazira ne samo na prodaji imovine i zaduživanju, nego i na pokušaju prilagodbe javnih rashoda raspoloživim prihodima.

Ne planiraju se manji porezi, dok se planira smanjenje neporeznih nameta, a sve ostalo služi tome da se rashodi države prilagode smanjim prihodima.

- Program je popis želja, a slično smo imali prije godinu dana kad je Vlada predstavila 10 antirecesijskih mjera - tvrdi Ferdelji koji dodaje kako osim dva rebalansa proračuna, nije postignuto ništa.(dalje)

// //