ISTAKNUTE VIJESTI

Stjepan Mesić odlikuje Josipa Manolića

Josip Boljkovac, Josip Manolić i Rade Buljat uskoro će odgovarati za ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene tijekom i nakon Drugoga svjetskog rata, navodi Večernji list. Svu trojicu se tereti i za osobne likvidacije, da su oni osobno sudjelovali u likvidacijama što zarobljenika, što civila, i ne samo likvidacijama, nego mučenjima, zlostavljanjima itd, tvrdi novinar Zvonimir Despot.

U HHO-u imaju iste informacije i tvrde da je sporna samo tehnička priroda njihova procesuiranja. Ako se krene s kaznenom prijavom MUP-a, onda vas pozovu pa vas saslušavaju pa to traje danima, a ako Državno odvjetništvo krene na način kao što inače kreće protiv hrvatskih branitelja, ta će gospoda završiti u pritvoru, tvrdi predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

U policiji nam nisu mogli potvrditi podnošenje prijava, istraga je, kažu, opsežna, i traje od 2007. Od tada pa do danas policija je obavila brojne obavjesne razgovore, prikupila relevantnu dokumentaciju iz tog razdoblja i zasad krim istraživanja još uvijek traju, kazao je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec.

Josip Manolić već je nebrojeno puta demantirao da je sudjelovao u zločinima. "Nikakvim likvidacijama ja nisam zapovijedao. OZNA 2 kojoj sam bio načelnik, imala je zadaću da čisti teren, ali ne sa ciljem likvidacija što se sada nameće, nego sa ciljem da se hvataju zločinci i da se predaju redovnom sudu", kazao je Manolić u razgovoru za Dnevnik 3 prije dva dana.

Novinar Despot kaže da u svemu nije toliko bitno da mogući optuženici završe u zatvoru. Važnija je, smatra, poruka - da zločini koji su se dogodili nisu bili ekscesi, ili pojedinačne odmazde nego da se radilo o sustavnoj likvidaciji. Zašto se cijela priča razvila upravo sada i je li u pitanju predizborni trik, potomke žrtava ne zanima. Važno im je samo da se ti zločini napokon procesuiraju.

{linkr:related;keywords:manoli%C3%84%C2%87;limit:14;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}