ISTAKNUTE VIJESTI

U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru danas je počelo 5. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH. Predsjednik Glavnoga vijeća HNS-a BiH i predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić kazao je prije zasjedanje Sabora kako od istoga očekuje ispunjavanje očekivanja hrvatskoga naroda BiH.

Na Saboru bi se trebala usvojiti i Deklaracija kojom se, po Ljubićevim riječima,  žele osnažiti svi dosadašnji strateški dokumenti koje je HNS usvojio od osnivanja u Novom Travniku do danas.

Ljubić je također istaknuo kako se Deklaracijom želi poručiti hrvatskom narodu i čitavoj javnosti u BiH kako su oni odlučni se borit za hrvatsku ravnopravnost  i to na način, kako je pojasnio,  koji BiH konstituira kao državu tri ravnopravna konstitutivna naroda čija će prava biti jasno uređena na simetričan način i kada je institucionalni i teritorijalni ustroj u pitanju.

>>Tomislav Karamarko: U Europskom parlamentu ćemo štititi interese Hrvata u BiH

Na zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora odazvalo se 600 izaslanika, te oko 150 gostiju - predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, službenih predstavnika katoličke crkve u BiH, Kliničke bolnice (KB) Mostar, Sveučilišta u Mostaru, generala HVO-a, te međunarodnh organizacija i institucija u BiH i kulturnih i znanstvenih institucija iz RH, kao i akreditiranih predstavnika medija iz BiH i inozemstva.

>>Milan Kovač: Hrvatska politika prema BiH se mora promijeniti i vratiti u okvire Ustava i preuzetih međunarodnih obveza

Na početku Sabora izabrano je Radno Predsjedništvo toga tijela na čelu s predsjednikom HNS-a BiH i predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, te Povjerenstvo za vjerodajnice na čelu s Josipom Merdžom kao predsjednikom.

>>Čović: Neće se više moći dogoditi da hrvatske stranke koje su okupljene u HNS-u mogu samostalno izlaziti na izbore

Podsjetimo da su članice HNS-a BiH: HDZ BiH, HDZ 1990., Hrvatska seljačka stranka (HSS) BiH, Hrvatska krščanska demokratska unija (HKDU) BiH, Demokratski centar (DC) BiH, Hrvatska demokratska unija (HDU),  Ujedinjena HSP BiH, HSP Herceg Bosne, Hrvatski pravaški (HP) blok, HSP dr. Ante Starčević Herceg Bosne, i HSP dr. Ante Starčević BiH.

 

M.J.