ISTAKNUTE VIJESTI

Vršiteljica dužnosti šefa Misije OESS-a u BiH Nina Suomalainen susrela se jučer s ministrom prosvjete Srednjobosanske županije Jozom Jurinom, javljaju mediji u BiH. Tema su tzv. dvije škole pod jednim krovom.


„Suomalainen je razgovarala o stavu tog ministarstva u vezi s nedavnom odlukom Općinskog suda u Travniku koji je odbio razmatrati predmet kojim se osporavaju škole organizirane u skladu s etničkim identitetom i etnička segregacija i diskriminacija učenika koja iz toga slijedi. Predmet je odbačen zbog nedostatka nadležnosti na strani tužitelja. Suomalainen je naglasila da su škole koje promoviraju praksu diskriminacije u sukobu s domaćim zakonodavstvom i međunarodnim obavezama BiH. Ona je rekla da su politike djelovanja kojima se njeguje podjela u obrazovanju, a naročito među djecom, štetne za državu, te da ne vode izgradnji tolerantnih i uspješnih generacija građana i budućih vođa. Potrebna su dugoročna rješenja da bismo se pozabavili svim oblicima diskriminacije u bosanskohercegovačkim školama, istakla je Suomalainen“, priopćeno je iz Misije OESS-a.

Ovakav stav u najmanju je ruku čudan ukoliko se zna da je projekt „dvije škole pod jednim krovom“ nastao upravo na inicijativu međunarodnih organizacija u BiH, među kojima je i OESS.

Tražili su naime da se djeci povratnika osigura pravo školovanja na maternjem jeziku, u skladu s Ustavom BiH i međunarodnim Konvencijama o pravima djece.

>>Politički cirkus: Neustavno ministarstvo prosvjete FBiH pokušava asimilirati Hrvate

Na koji je način ovaj projekt u međuvremenu dobio predznake diskriminacije i segregacije vjerojatno najbolje znaju oni koji nastoje pod krinkom ukidanja „dviju škola pod jednim krovom“, zapravo ukinuti hrvatski nastavni plan i program i uvesti bošnjački jezik kao jedini službeni jezik u Federaciji BiH.

Već im je to, na žalost, pošlo za rukom u najvećem dijelu većeg BiH entiteta. Sada su na udaru prostori Središnje Bosne te Stoca i Čapljine, u kojima nastoje ukinuti održavanje nastave po hrvatskom nastavnom planu i programu.

>>Ustavni sud FBIH jednoglasan: Županijama se vraćaju otete nadležnosti

Cijeli ovaj projekt provodi Ministarstvo prosvjete Federacije BiH, čije je postojanje Ustavni sud proglasio neustavnim.

Sramotno je što im međunarodne organizacije u tome idu na ruku!


M.J.